20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBataie in a doua zi de scoala

Bataie in a doua zi de scoala

Anul scolar 2006-2007 a debutat cu stangul la Constanta: o data, din cauza protestului cadrelor didactice si apoi, din cauza elevilor cu probleme de comportament. Luni, 18 septembrie, doi baieti in varsta de 13 ani, elevi in clasa a VII-a, si-au demonstrat cunostintele in materie de „lupte de strada” chiar in sala de curs. Bataia s-a finalizat cu accidentarea grava a unuia dintre ei. Acesta a ajuns la spital, diagnosticul fiind fractura de piramida nazala.
Pentru a nu se repeta evenimentele de anul trecut, s-a dublat numarul patrulelor de jandarmi care supravegheaza unitatile de invatamant. Se pare insa ca nimic nu-i sperie pe elevi. A doua zi de scoala a debutat cu un incident neplacut la Scoala Generala numarul 22: doi elevi de 13 ani, din clasa a VIII-a, s-au luat la bataie in curte, sub ochii colegilor. Incaierarea a pornit de la o discutie mai aprinsa in care cei doi si-au adresat injurii. Enervandu-se mai tare, Traian V. l-a luat la pumni pe Marius Alexandru C., care nu a apucat sa riposteze si s-a prabusit la pamant intr-o balta de sange, iar ceilalti elevi, speriati, au chemat o ambulanta. Politistii de la Sectia 4 s-au autosesizat, un echipaj deplasandu-se la fata locului. Transportat la spital, Marius Alexandru C. a fost diagnosticat cu traumatism cranio-facial cu fractura de piramida nazala. Momentan, nici victima si nici parintii acesteia nu au dorit sa depuna plangere.
In cadrul unei videoconferinte cu prefectii, sustinuta luna trecuta, judetul nostru a fost catalogat ca avand cei mai violenti elevi. Cazurile mediatizate de-a lungul timpului au provocat, in sfarsit, reactii chiar din partea Guvernului, care a solicitat Inspectoratului Scolar Judetean Constanta si autoritatilor locale sa ia masuri in vederea diminuarii violentei in scoli. Rezultatele bune la invatatura obtinute de elevii constanteni sunt umbrite de aceste incidente nefericite pentru care, se pare, nu s-a gasit nici o rezolvare. Autoritatile locale sunt de parere ca directorii unitatilor de invatamant tolereaza anumite tipuri de comportament si nu raporteaza toate actele de violenta.
Exemplele negative ce au dus „faima” scolilor si liceelor constantene nu sunt deloc putine. Putem aminti aici incidentul de la inceputul acestui an, la Liceul Agro-Industrial Palas, cand doua eleve au fost filmate in timp ce se bateau in ora de curs.
In loc sa le desparta, colegii le aplaudau si le incurajau. Pumni in stomac, picioare in cap, paruiala… In scurt timp, clasa se transformase intr-un ring de box. In peste 70% din scolile constantene se inregistreaza acte de violenta si peste 20% din profesori sustin ca s-au confruntat cu astfel de situatii. Alti 7% spun ca ei insisi au fost agresati verbal de catre elevi. Cu toate acestea, factorii responsabili raman impasibili.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă