0.6 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Bataia pana la moarte nu mai e o metafora in Moldova!"

„Bataia pana la moarte nu mai e o metafora in Moldova!”

» Scriitorul roman Alexandru Vakulovski a fost expulzat din Romania si i s-a interzis sa intre in tara pentru o perioada de doi ani si jumatate. Evenimentul s-a produs cu o zi inaintea revoltelor de la Chisinau. De la intoarcerea in Republica Moldova, Alexandru Vakulovski a transmis presei din Romania informatii despre violentele de la Chisinau. Mobilizati de fratele sau Mihai Vakulovski, scriitor si fondator al revistei culturale Tiuk, in tara a fost initiata o petitie online cu scopul de a atrage atentia autoritatilor asupra situatiei aberante in care se gaseste scriitorul de la Chisinau, petitie semnata de figuri culturale proeminente, scriitori si artisti, dar si jurnalisti care cer autoritatilor romane sa ii acorde lui Vakulovski cetatenia romana, asa cum au stiut sa o acorde in regim de urgenta unor fotbalisti "de interes national". De la Chisinau, Sandu a raspuns intrebarilor "R.l.".

» Ce a insemnat pentru tine expulzarea? Exista sute de semnatari romani ai petitiei pentru tine. Crezi ca vor reusi sa sensibilizeze autoritatile, grabind astfel intoarcerea ta in Romania?
– Expulzarea a insemnat pentru mine, in primul rand, o foarte mare dezamagire fata de statul roman. Eu sunt roman si nu vad diferente intre ardeleni, munteni, moldoveni "de-ai vostri" si "de-ai nostri". Insa statul roman mi-a aratat mie, dar si tuturor romanilor din R. Moldova ca suntem "straini", suntem "ilegali" in Romania. Am fost foarte mirat cand am vazut ce reactii au fost in presa romana legate de expulzarea mea. Recunosc ca nu am avut timp sa citesc tot ce s-a scris, pentru ca nu am acasa internet, dar vreau sa le multumesc tuturor, pentru ca au mintea limpede si nu au vazut in mine "un strain". Nu stiu daca petitia sau textele de pe bloguri si din reviste vor schimba ceva, astept degeaba cetatenia romana din 2004, dar asta arata foarte clar ca legile sunt proaste si ca intre noi, romanii din Moldova si Romania, nu-i nici o diferenta esentiala. Asta nu cred doar eu, ci toti care au scris despre "cazul meu".

"Mi se pare umilitor sa merg in fiecare an la "Biroul pentru straini"

»  Sunt multi basarabeni in situatia ta. De ce fel de schimbare a legislatiei va fi nevoie pentru a lua sfarsit chinul lor?
– In primul rand, ar trebui scurtat termenul in care statul roman trebuie sa raspunda cererii pentru redobandirea cetateniei… Noua ni s-a furat cetatenia, din cauza asta se si numeste "redobandire". Nu eu am ales sa renunt la cetatenie. stiu ca majoritatea rusilor din Moldova si-au facut cetatenie romana pentru a putea circula liber prin Europa, desi o buna parte din ei sunt romanofobi. In schimb, eu, ca foarte multi tineri romani basarabeni, am facut facultatea in Romania, la inceput nu m-am grabit sa fiu cetatean roman, pentru ca oricum ma simteam si ma simt roman… Au trecut aproape cinci ani de cand mi-am facut dosarul pentru redobandirea cetateniei romane. si nu s-a intamplat nimic. si nu am mai avut chef sa merg in fiecare an la "Biroul pentru straini" pentru ca mi se pare umilitor. si trist.

»  Ce imagine ti-ai facut despre evenimentele de la Chisinau? Cum sunt reflectate revoltele in presa din Republica Moldova?
– Frauda electorala, provocare, revolta sincera si spontana, apoi, pur si simplu, teroare. Daca te uiti la un film de groaza, nu vezi atatea elemente horror cate s-au intamplat acum in Moldova. Oamenii sunt rapiti de la cursurile de la universitate, din licee, de pe strada de politisti in civil si bagati in ambulante. Inainte de a fi intrebati "ceva", pur si simplu sunt zdrobiti in bataie… Ca sa nu mai vorbesc de libera exprimare…

»  Crezi ca evenimentele istorice din R. Moldova ar putea avea o influenta negativa asupra rezolvarii situatiei tale, intarziind intoarcerea in Romania?
– Daca as fi pus sa aleg intre intoarcerea mea in Romania si democratia din R. Moldova, as alege democratia din Moldova… Dar nimeni niciodata nu ma va pune sa aleg asta… si, oricum, in interior sunt liber, chiar daca acum sunt obligat sa stau in "cusca mea". Cred ca pur si simplu e timpul sa nu mai existe custi. Fiecare ar trebui sa poata alege cand si unde sa mearga.

»  Din ce traieste scriitorul Al. Vakulovski acum?
– Din prezentul crud din Moldova si din salariul mamei mele, profesoara de limba romana. O profesoara de romana in R. Moldova are un salariu mai mic decat o femeie de serviciu in Romania. Asta face Voronin pentru cetatenii moldoveni, in timp ce fiul lui e cel mai bogat om din Moldova si face afaceri cu statul. Intre timp, am fost chemat sa lucrez la o revista literara din Chisinau. Oricum, vreau sa stau cat mai mult cu mama mea.

»  Crezi ca expulzarea ta a fost o chestiune de rea-vointa sau de dezinteres din partea autoritatilor?
— Dezinteres nu neaparat fata de mine, ci de toti romanii din Moldova, de Moldova in general.
»  Faptul ca transmiti presei din Romania informatii despre situatia de la Chisinau ar putea fi urmat de represiuni, avand in vedere ca in R. Moldova se fac eforturi pentru blocarea comunicatiilor. Ai avut probleme pana acum?
— In Moldova nimic nu mai e normal. Mie mi se pare corect sa scriu despre ce se intampla, daca ne-ar fi frica tuturor, lumea va crede ca Moldova e un paradis si totul e vesel si frumos aici. Nu am avut probleme pana acum, asta inseamna ca am avut "noroc".

»  Cum percep moldovenii de rand protestele? Simpatizeaza cu protestatarii?
– Televiziunea moldoveneasca minte continuu. Daca nu esti in Chisinau, nu ai de unde afla adevarul. In acelasi timp, cam din fiecare orasel sau sat au fost oameni rapiti, batuti, mutilati… Televiziunea nu-i va mai putea minti pe oamenii care au vazut cu ochii lor ce grija are "regimul" de cetatenii sai. La cat de revoltati sunt acum moldovenii, inseamna prea putin un Parlament si o presedintie devastate…

"Intreaga Romanie a fost solidara cu noi"

»  Cum cataloghezi reactia autoritatilor romane fata de evenimentele de la Chisinau? Dar reactia UE? In ce fel ar putea statul roman sa ajute?
– Mi-a placut ca presa din Romania nu a inchis ochii la ceea ce se intampla in Moldova, ba, din contra, nu doar presa, ci intreaga Romanie a fost solidara cu noi. Iar autoritatile, nu stiu, acum sunt iarasi la mama mea, nu in Chisinau, ma pot uita doar la Moldova 1, deci la minciuni… Presedintele Basescu le-a promis ceva basarabenilor, sper sa nu uite. Iar reactia UE m-a dezamagit, cum spunea cineva: UE n-are nevoie de democratie in alte tari pe timp de criza…

»  Cate victime s-au raportat pana in prezent?
– S-ar putea sa nu stim niciodata cate victime sunt. Sunt sute de rapiti… Bataia pana la moarte nu mai e o metafora in R. Moldova, dar asta nu vor recunoaste niciodata "autoritatile". "Autoritatile" doar au amenintat parintii sa-si tina copiii acasa, sa nu iasa in Piata Marii Adunari Nationale, pentru ca vor nimeri sub gloante.
In Chisinau, cand se intalnesc undeva mai mult de trei tineri, automat isi scot bateriile si cartelele din telefon, ca sa nu se stie ca sunt mai multi intr-un apartament, ceea ce nu-i place "regimului"… Asta spune tot despre libertatea din R. Moldova.

» Alexandru Vakulovski
Nascut in 1978, Vakulovski a studiat in Romania, unde a si publicat romanul "Pizdet" – 2002 (debut), "Oedip, regele mamei lui Freud" (poezie) – 2002, "Ruperea" (teatru) – 2002,  "Letopizdet. Cactusi albi pentru iubita mea" – 2004, "ecstasy" (poezie) – 2005, "TU, impreuna cu Mihail Vakulovski" – 2002 si
"Bong" (roman) – 2007.

Cele mai citite

Infotrafic: Avertisment de ceață densă în 14 județe ale țării

ANM a emis mai multe coduri galbene de ceață densă, ghețuș și chiciură Centrul Infotrafic a transmis, printr-un comunicat, că „Se circulă în condiţii de...

Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, a murit la vârsta de 82 de ani

Karolyi şi soţia sa Martha au antrenat multiple medaliate olimpice cu aur şi campioane mondiale în SUA şi România, inclusiv pe Nadia Comăneci şi...

Rezidențiat 2024: Peste 10.000 de candidați, în cursa pentru un viitor în medicină

Locurile și posturile scoase la concurs vizează specializări esențiale, cu accent pe deficitul de personal din anumite arii Peste 10.000 de absolvenți de medicină, medicină...
Ultima oră
Pe aceeași temă