14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialBasescu vrea includerea studiului Holocaustului in manualul de istorie a Romaniei

Basescu vrea includerea studiului Holocaustului in manualul de istorie a Romaniei

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii comunitatii evreiesti din Romania, ca in perioada urmatoare studiul Holocaustului va trebui sa devina parte a cursului de istorie a Romaniei.

Sara Bloomfield, directorul Muzeului Holocaustului din Statele Unite, l-a intrebat pe seful statului cum vede problema educatiei despre Holocaust in sistemul romanesc, acum si in perspectiva. Intrebarea sa a venit ca reactie la o afirmatie a presedintelui, care a subliniat ca Romania va continua procesul de clarificare a propriei istorii si printr-un proces de educare, dupa 50 de ani in care romanii au invatat ca in tara noastra nu a existat Holocaust.

"In momentul de fata noi avem manuale optionale pentru elevi atat despre Holocaust, cat si despre perioada comunista care reflecta crimele comunismului. In perioada urmatoare va trebui sa nu mai avem manuale separate, ci sa fie parte a cursului de istorie a Romaniei. Cred ca aceasta este solutia corecta, dar, pentru moment, v-am spus ca avem nevoie de un proces de informare a tuturor", a sustinut presedintele Basescu, citat de NewsIn.

Seful statului a primit joi o delegatie a comunitatii evreiesti si a tinut sa le multumeasca acestora pentru sprijinul acordat in clarificarea definitiva a acestui segment al istoriei recente a Romaniei legat de Holocaustul impotriva evreilor si a romilor. "Vreau sa stiti ca nu este doar un capat de drum. Noi avem de clarificat, in urma unui alt raport al Comisiei prezidentiale care arata crimele din perioada comunismului, avem de finalizat si obiectivele pe care le propune acel raport", a spus presedintele.

Basescu a precizat ca este un politician care crede in valorile istoriei adevarate, aratand ca erorile ascunse nu pot duce, in perspectiva, decat la repetarea lor. Seful statului a tinut sa povesteasca o experienta personala legata de Holocaust si de modul in care s-a convins de veridicitatea celor afirmate in Raportul Comisiei internationale conduse de Elie Wiesel. "Desi acest raport al Comisiei Wiesel exista, nu am fost convins decat in momentul in care am vizitat Muzeul Holocaustului din Statele Unite. Retin de acolo mai multe imagini, dar una care m-a frapat, m-a marcat imediat, a fost cea cu coloanele de oameni evrei sau tigani in Transnistria, oameni care aratau jalnic, coborati din vagoane si pe vagoanele de cale ferata am vazut inscriptia Caile Ferate Romane, iar pe langa miile de oameni erau militari ai armatei romane", a spus Basescu.

"Sunt convins ca avem obligatia sa ne clarificam propria istorie. Vom continua acest proces insotit de un proces de educare. As sublinia ca ne trebuie rabdare pentru ca romanii sa schimbe ceea ce au invatat 50 de ani. Sunt generatii si generatii educate altfel din punct de vedere al realitatilor istorice si sunt unul dintre aceia care crede ca bruscarile nu pot aduce decat efecte contrare a ceea ce dorim, adica sa invatam totul despre noi insine", a subliniat seful statului.

Cele mai citite

Ciolacu s-a întâlnit cu românii din Qatar: “Sunt ferm convins că în Qatar câștigați mult mai bine”

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în fruntea unei delegații guvernamentale în Qatar, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiește în această țară...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...
Ultima oră
Pe aceeași temă