23.2 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăSpecialBăsescu solicită reexaminarea Legii cimitirelor, crematoriilor şi serviciilor funerare

Băsescu solicită reexaminarea Legii cimitirelor, crematoriilor şi serviciilor funerare

Preşedintele Traian Băsescu a transmis luni Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, solicitând ca actul să prevadă o serie de precizări cu privire la obligaţiile proprietarilor cimitirelor.

“Legea supusă reexaminării conţine prevederea potrivit căreia proprietarii cimitirelor au obligaţia întreţinerii şi a menţinerii în funcţiune a cimitirului. În acest sens, considerăm că se impune reglementarea în lege a unei proceduri speciale care să privească situaţia în care proprietarul privat al cimitirului este supus procedurii insolvenţei”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei, remis luni de Newsin.

Băsescu mai spune că este necesară corelarea acestei legi cu prevederile actelor normative privind administrarea domeniului public şi privat de interes local, precum şi cele referitoare la serviciile comunitare de utilităţi publice şi clarificarea modului de stabilire a taxelor şi tarifelor aferente serviciilor funerare prestate, dar şi identificarea autorităţilor competente să exercite supravegherea şi controlul acestor prestaţii cu caracter public.

“Deoarece legea cuprinde dispoziţii cu caracter imperativ, dar fără a prevedea care sunt sancţiunile în cazul încălcării acestor dispoziţii ori modul de contestare şi sancţionare a nerespectării obligaţiilor instituite prin lege, se creează situaţia imposibilităţii aplicării legii, aceasta fiind lipsită de efectele sale. De aceea, considerăm că este necesar ca legea să conţină şi sancţiuni în cazul nerespectării prevederilor sale”, mai motivează Băsescu.

Actul normativ trimis spre promulgare are ca obiect de reglementare stabilirea drepturilor şi obligaţiilor în legătură cu activităţi funerare, cimitire şi crematorii umane. Noua reglementare stabileşte în sarcina autorităţilor administraţiei publice locale obligaţia de a organiza cimitirele publice astfel încât acestea să aibă sectoare parcelate corespunzătoare pentru fiecare cult recunoscut, la cererea cultelor care funcţionează în localitatea respectivă. În acelaşi timp, textul legii nu impune o asemenea obligaţie şi pentru categoria operatorilor economici, fundaţiilor şi asociaţiilor, ca proprietari de cimitire.

Cele mai citite

După ce a rămas fără sprijin, Klaus Iohannis, așteptat să anunțe dacă iese oficial din cursa pentru șefia NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va prezenta joi, în cadrul CSAT, poziţia sa privind candidatura la şefia NATO şi apoi va anunţa şi...

EURO 2024: Remiză între Scoția și Elveția 1-1 la Koln

Scoția și Elveția au remizat, scor 1-1, în al doilea meci al zilei din grupa A de la Campionatul European, transmis de postul Pro...

După ce a rămas fără sprijin, Klaus Iohannis, așteptat să anunțe dacă iese oficial din cursa pentru șefia NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va prezenta joi, în cadrul CSAT, poziţia sa privind candidatura la şefia NATO şi apoi va anunţa şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă