13.2 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăSpecialBasescu solicita Parlamentului continuarea misiunilor in Irak

Basescu solicita Parlamentului continuarea misiunilor in Irak

Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor au primit, luni, o scrisoare din partea presedintelui Traian Basescu in care solicita incuviintarea Parlamentului pentru continuarea mentinerii fortelor armate romane in teatrul de operatii din Irak, in 2009, avand in vedere invitatia adresata Romaniei de catre Guvernul Republicii Irak de a continua prezenta cu forte pe teritoriul irakian dupa data de 1 ianuarie, transmite Agerpres.

Scrisoarea presedintelui Basescu nu a intrat pe ordinea de zi a sedintei comune de luni a Birourilor Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor.

Purtatorul de cuvant al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, social-democratul Valeriu Zgonea, a explicat ca, din punct legislativ, era imposibila discutarea respectivei scrisori in sedinta de luni, intrucat nu a fost intocmit un raport de catre comisia de specialitate (comisia de politica externa).

Seful statului spune, in scrisoare, ca "tipurile de operatiuni si activitati care vor fi indeplinite de fortele Romaniei in Irak, precum si statutul acestora vor fi stabilite de comun acord cu guvernul Republicii Irak".

Fondurile financiare necesare acestor misiuni vor fi asigurate din bugetul alocat Ministerului Apararii pentru anul 2009.

"Romania, ca urmare a angajamentelor asumate va continua sa participe si in anul 2009 cu forte la misiuni in afara teritoriului national, in teatrele de operatiuni din Balcani si din Afganistan, la actiuni sub mandatul Organizatiei Natiunilor Unite, Uniunii Europene si al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa", se arata in scrisoare.

Participarea la aceste operatiuni va contribui pe de o parte la "confirmarea si consolidarea vocatiei tarii noastre de furnizor de securitate, cu efecte benefice cuantificabile pentru prestatia viitoare a Romaniei in structurile si organismele internationale relevante, iar pe de alta parte la dezvoltarea cooperarii intre armata noastra si cele ale statelor membre NATO si UE, la asigurarea interoperabilitatii cu unitatile aliatilor", apreciaza seful statului.

Cele mai citite

Bulgaria trimite Ucrainei 100 de transportoare blindate. Convoiul ar putea trece prin România

Bulgaria a expediat spre Ucraina, în ziua de 5 martie 2024, o sută de transportoare blindate (APC), pe care militarii ucraineni le vor putea...

CEC Bank – Credit ipotecar imobiliar cu dobândă fixă în primii 5 ani

CEC Bank oferă credite ipotecare imobiliare cu dobândă fixă de 5,55%, în primii 5 ani, ulterior variabilă, pentru cei care își încasează veniturile prin Bancă. ”În...

Val de pensionări în rândul magistraților. Iohannis a semnat decretul

Continuă valul de pensionări în rândul magistraților. Judecători și procurori și-au dat demisiile, iar șeful statului a semnat decretele. Vedem astfel o serie de demisii...
Ultima oră
Pe aceeași temă