19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBasescu: Sistemul medical romanesc, pregatit sa trateze toate cazurile de AH1N1

Basescu: Sistemul medical romanesc, pregatit sa trateze toate cazurile de AH1N1

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la Mioveni ca Romania nu are cum sa evite pandemia de gripa AH1N1 pentru ca toata Europa e bantuita de aceasta boala, insa sistemul medical romanesc este pregatit sa trateze toate cazurile "cu conditia ca oamenii sa anunte imediat".

"Toata Europa este bantuita de gripa. Nu avem cum sa evitam pandemia pentru ca este in dezvoltare in toata Europa. Uitati-va ce avem la frontiera de Nord si de Est cu Ucraina. Sunt peste 200.000 de cazuri cu o mortalitate ridicata", a declarat Traian Basescu, citat de Mediafax.

El a tinut sa mai precizeze ca, din punctul sau de vedere, sistemul medical romanesc este pregatit sa trateze toate cazurile "cu conditia ca oamenii sa anunte imediat".

CSAT a decis, marti, in sedinta in care s-a analizat evolutia gripei A/H1N1, suplimentarea fondurilor pentru achizitia de echipamente, medicamente, mijloace de protectie si vaccinuri, apreciind totodata ca, din punct de vedere medical, situatia din Romania este sub control.

"Din punct de vedere medical, situatia din Romania este sub control, fapt dovedit de identificarea rapida a focarelor, limitarea acestora si supravegherea efectuata de retelele de epidemiologie si boli infectioase. La momentul actual, in Romania situatia este net mai buna, comparativ cu alte state ale Uniunii Europene sau tari din vecinatate. In prezent, pe teritoriul Romaniei se inregistreaza un numar de 650 de cazuri de infectie cu A/H1N1. Toate cazurile au fost tratate cu medicamente antivirale si au fost izolate prin internare sau la domiciliu. Pana in acest moment, nu s-a inregistrat niciun deces ca urmare a infectiei cu A/H1N1", se arata in comunicat.

In acest moment, posibilitatile de a importa doze de vaccin pandemic sunt foarte limitate, precizeaza sursa citata.

"Romania este insa unul dintre cei opt producatori europeni ai acestui vaccin, avand posibilitatea de a-si asigura intregul necesar de doze de vaccin. La Institutul Cantacuzino se afla pe stoc peste 1,3 milioane doze de vaccin, care vor putea fi utilizate spre sfarsitul lunii noiembrie, odata cu eliberarea autorizatiei de punere pe piata", mentioneaza comunicatul.

In cadrul CSAT s-a luat decizia suplimentarii fondurilor pentru achizitia de echipamente, medicamente, mijloace de protectie si vaccinuri. De asemenea, s-a discutat o serie de masuri pentru o mai buna comunicare intre institutiile responsabile, precum si pentru o mai buna informare a opiniei publice. In acelasi timp, s-au analizat implicatiile circulatiei persoanelor la frontiera cu Ucraina, Republica Moldova si Bulgaria, unde se inregistreaza focare extinse de gripa A/H1N1 si forme mai severe de boala.

Ministerul Administratiei si Internelor monitorizeaza tranzitul la frontiera in scopul identificarii potentialilor bolnavi cu afectiuni respiratorii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă