19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBasescu si Tariceanu, la canonizarea Ierarhului Varlaam la Manastirea Secu

Basescu si Tariceanu, la canonizarea Ierarhului Varlaam la Manastirea Secu

Astazi va avea loc ceremonia de canonizare a Ierarhului Varlaam. Evenimentul se va desfasura la Manastirea Secu din judetul Neamt.

Alaturi de membrii Sfantului Sinod, la eveniment sunt asteptati presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, transmite Realitatea TV.

Cateva mii de credinciosi sunt astepati astazi sa participe la slujba de canonizare a Sfantului Ierarh Varlaam.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat, la inceputul anului, trecerea in randul sfintilor din Calendarul Bisericii Ortodoxe Romane a invatatului Mitropolit Varlaam al Moldovei.

Varlaam s-a nascut in anul 1580 si s-a calugarit la Manastirea Secu, asezare pe care a ajuns s-o conduca. Pasionat de cultura si biserica, Varlaam a devenit unul din importanti sfatuitori ai domnitorului Moldovei Vasile Lupu. In 1632, a fost ales mitropolit si a detinut acest rang timp de peste doua decenii. "Cazania lui Varlaam", tiparita la 1643, a avut un rol deosebit in raspandirea culturii. In 1653 s-a retras la Manastirea Secu, unde a murit patru ani mai tarziu.

Au trecut peste trei secole si jumatate de la inmormantarea Mitropolitului Varlaam si osemintele sfantului sunt intacte.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă