16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialBasescu se delimiteaza de esecul lui Tariceanu

Basescu se delimiteaza de esecul lui Tariceanu

Traian Basescu a dat detalii in premiera despre intalnirea pe care a avut-o la Palatul Victoria cu Calin Popescu Tariceanu, inaintea anuntului facut de acesta privind nominalizarea lui Vosganian pentru Comisia Europeana.

"Am plecat de la Palatul Victoria atentionându-l pe premier ca este eronata desemnarea lui Varujan Vosganian si cerându-i sa gaseasca o solutie la Ministerul Apararii", a declarat Basescu intr-un interviu acordat luni seara Gabrielei Vranceanu Firea de la Antena 3.

Pe parcursul interviului, Basescu a precizat de mai multe ori ca l-a avertizat pe premier privind greseala desemnarii lui Vosganian.

"Elementul fundamental era faptul ca Vosganian era necunoscut la Bruxelles", a spus Basescu.

El a mentionat si faptul ca in trecut, pe cand conducea Uniunea Fortelor de Dreapta, sponsorizata de Sorin Ovidiu Vantu, Vosganian luase pozitii radicale care mergeau pâna la propunerea ghetoizarii tiganilor, declaratii care la audieri s-ar fi intors impotriva senatorului liberal. "In Parlamentul European, Vosganian ar fi fost spulberat", a afirmat presedintele Romaniei.

Basescu a mai spus ca "presedintele Comisiei Europene a fost jignit" de nerespectarea unui angajament al Romaniei care prevedea ca numele candidatului va fi anuntat de la Buxelles si nu de la Bucuresti. Un factor important care ar fi cantarit in respingerea candidaturii de catre Bruxelles a fost si "conferinta de presa tinuta de Vosganian inainte de a se urca in avion", in care candidatul a multumit PNL pentru desemnare si a spus ca va promova o politica liberala.

"Daca partea romana intarzia (n.red. – cu desemnarea unui nou candidat), ne puneam singuri in situatia sa primim in scris respingerea si cu siguranta premierul i-a comunicat acest lucru" lui Vosganian, a explicat Basescu retragerea candidatului liberal.

Traian Basescu a mai spus ca PD, desi face parte din cel mai numeros partid din Parlamentul European, PPE, "a stat neutru" fata de candidatura lui Vosganian.

Sambata seara, dupa ce senatorul liberal si-a retras candidatura, Tariceanu si Basescu au avut mai multe convorbiri telefonice privind desemnarea unui nou candidat. A fost vehiculat chiar si numele senatorului de Timis, Adrian Cioroianu, dar mai ales cel al lui Mihai Razvan Ungureanu, ministru de Externe, varianta care nu a fost agreata de Basescu: "Am aratat dezavantajele, ar fi trebuit sa numim un nou ministru de Externe care, la jumatate de mandat, trebuie sa-si construiasca toate relatiile."

Basescu a spus ca l-a sunat duminica dimineata, la 7.30, pe premierul Tariceanu pentru a gasi o solutie. "Duminica dimineata am discutat absolut amical, fara tensiuni, la mine acasa." Cei doi ar fi convenit ca solutia Leonard Orban este "varianta cea corecta, care indeplineste criteriile".

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă