12.4 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialBasescu prezinta maine concluziile Comisiei Tismaneanu

Basescu prezinta maine concluziile Comisiei Tismaneanu

Presedintele Traian Basescu prezinta, maine, in Parlament, concluziile raportului Comisiei pentru analiza dictaturii comuniste, condusa de Vladimir Tismaneanu. Pe baza documentului, Basescu va cere oficial, pentru prima oara din decembrie 1989 incoace, condamnarea comunismului.
Ion Iliescu, Corneliu Vadim Tudor, Adrian Paunescu, Walter Roman (tatal fostului premier Petre Roman), Gisella Vass (bunica lui Bogdan Olteanu) si Dinu Sararu sunt cateva din numele mentionate in Raportul Comisiei Tismaneanu la capitolul nomenclaturisti comunisti. De altfel, numele lui Ion Iliescu figureaza in mai multe sectiuni ale documentului. Astfel, numele fostului sef al statului apare la categoria "vinovati de impunerea si perpetuarea unui sistem bazat pe faradelege", precum si in capitolele care se refera la responsabilii mentinerii la putere a regimului comunist.
La capitolul "Indoctrinarea populatiei", Ion Iliescu este nominalizat alaturi de Mihai Roller, Paul Niculescu-Mizil, Walter Roman, Silviu Brucan si altii. Printre cei cu functii de varf in propaganda comunista sunt citati, printre altii, Paul Niculescu-Mizil, Leonte Rautu, Eugen Florescu si Ion Iliescu. Raportul prezinta, la final, biografiile liderilor comunisti importanti, printre care si Ion Iliescu.
Un capitol al raportului este dedicat lumii culturale din perioada comunista. Sunt prezentati exponentii protocronismului: Eugen Barbu, Corneliu Vadim Tudor, Dan Zamfirescu, Ion Dodu Balan, Dinu Sararu, Adrian Paunescu, Ilie Badescu, Mihai Ungheanu, Nicolae Dan Fruntelata, Arthur Silvestri si Ilie Purcaru. Revista "Saptamana", condusa de Eugen Barbu si Corneliu Vadim Tudor, este caracterizata ca "principala tribuna de manifestare a pseudonationalismului manipulator al perioadei ceausismului tarziu". Raportul ii nominalizeaza pe "poetii de curte ai regimului comunist": Corneliu Vadim Tudor si Adrian Paunescu.

Cele mai citite

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...
Ultima oră
Pe aceeași temă