36.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialBasescu nu uita si nu iarta

Basescu nu uita si nu iarta

Traian Basescu este hotarat sa-si arunce peste bord o parte din echipaj. Prima victima pare sa fie Vasile Blaga, candidat pentru Ministerul de Interne, care a fost sacrificat de Emil Boc la masa negocierilor, impreuna cu portofoliul vizat. Urmeaza ceilalti lideri cu greutate din PDL, avertizati deja de presedinte, intre ei Radu Berceanu si Adrian Videanu. Traian Basescu  si-a anuntat inca de saptamana trecuta partidul ca oamenii uzati, cu dileme principiale sau care au avut tentative de tradare vor fi nevoiti sa se retraga din prima linie. Cei care nu se dau la o parte de bunavoie sunt eliminati prin metode mai mult sau mai putin clare. A fost cazul lui Vasile Blaga, caruia i-a fost suflat Ministerul de Interne in favoarea PSD. Emil Boc a facut probabil cadou acest minister la sugestia presedintelui, nu doar pentru a scapa de Blaga din prima linie, ci si pentru a-l umili public.

 

Traian Basescu nu uita nici "noncombatul" de la alegerile locale, nici hotararea ministrilor sai din 2007, intre care Vasile Blaga, Radu Berceanu, Sulfina Barbu, Anca Boagiu, de a ramane in guvern alaturi de Tariceanu, in loc sa treaca in opozitie dupa cum se hotarase la varf. In ochii presedintelui toti acestia sunt tradatori si nu mai merita o sansa, de aceea viitorul lor langa Basescu si in guvern este incert, in ciuda presiunilor exercitate de ei in partid sau chiar la Cotroceni.
Fostii locotenenti ai presedintelui au cazut, se pare, iremediabil in dizgratie, fara sa aiba sentimentul culpei. Anihilarea lor de catre Traian Basescu ar putea deveni insa problematica pentru presedinte. Pe de o parte, fiindca acesti lideri controleaza partidul, iar Basescu va avea nevoie de logistica si banii PDL-ului in campania electorala pentru recastigarea fotoliului prezidential. Pe de alta parte, starnirea baronilor poate produce devieri de comportament in formatiunea prezidentiala.

 

Traian Basescu se foloseste de criteriile de moralitate pentru a scapa de vechea garda care a luptat pe aceeasi baricada cu el in 2004, dar care intre timp a strans prea multa putere si a facut prea multe greseli.
In locul ei ar vrea sa aduca tineri inocenti si performanti. La intrebarea cum vor reusi acestia sa reziste in casa cu PSD, raspunsul e pesimist, mai cu seama ca vor trebui sa imparta nu doar aceeasi baie, ci si acelasi portofel. Traian Basescu prefera greselile in locul tradarilor, dar nu-si imagineaza ca va castiga alegerile doar pe seama candorii tinerei generatii PDL-iste. Presedintele are nevoie de ajutorul politicienilor unsi cu toate alifiile pentru a recupera pierderile suferite in urma girului dat marii coalitii PDL-PSD.

Dar daca renunta la seniorii din partidul sau si ii inlocuieste pentru a-si demonstra atasamentul fata de schimbare cu politicieni puri si politiciene neprihanite, atunci poate va avea nevoie de baronii altora.
Traian Basescu este un tactician abil care a reusit pana acum sa-si transforme defectele biografice in calitati imediate si dezavantajele evidente in puncte marcate. Presedintele ar putea deveni insa prizonierul indeletnicirilor sale, fiindca devorarea conducerii propriului partid se poate intoarce impotriva sa.
Fiindca mizeaza pe autoritatea si popularitatea sa in aceasta ecuatie, dar daca partidul se intoarce, zgandarit de cei cazuti in dizgratie, impotriva lui Basescu, resursele de pastrare a fotoliului prezidential se reduc si mai mult.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă