6.1 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăSpecialBasescu: Nu scapam de monitorizare, in vara

Basescu: Nu scapam de monitorizare, in vara

Presedintele Traian Basescu a declarat joi, la sfarsitul sedintei CSM, ca cele patru coduri juridice ar trebui adoptate in Parlament pana pe 15 mai, urmand ca acestea sa fie promulgate pana pe 20 mai, in vederea obtinerii unui raport favorabil pe justitie care va crea "premisele ca in 2010 sa nu mai fim sub monitorizare".

"Nu scapam in vara de monitorizare, pentru ca aceasta nu vizeaza numai codurile, mai sunt multe lucruri de facut. Un raport bun creeaza premizele ca in 2010 sa nu mai fim sub monitorizare", a declarat seful statului, citat de ziare.com.

Acesta a explicat ca cele patru coduri trebuie adoptate rapid in Parlament, "cu atat mai mult cu cat Romania si-a asumat ca termen de adoptare 1 ianuarie 2009. Apropo de marii politicieni care merg la televizor si spun ca nu e nicio graba cu codurile si le pot ei discuta vreo cinci ani", a mai criticat presedintele.

El a explicat ca s-a decis ca impreuna cu toti factorii responsabili cele patru coduri sa se afle in analiza unei comisii parlamentare speciale pana pe 15 mai. "Dupa 15 mai codurile sa fie adoptate prin asumarea raspunderii iar pana pe 20 mai sa fie promulgate", a mai precizat Traian Basescu.

Presedintele s-a referit si la cele patru obligatii ce revin Consiliului Superior al Magistraturii in vederea unui Raport favorabil pe justitie in vara.

"CSM isi va realiza obligatiile, fie ca vorbim de cele legate de modernizarea sistemului de inspectie sau recrutarea de personal", a mai declarat presedintele care s-a aratat optimist in ceea ce priveste unificarea practicii judiciare.

"Ramanem insa cu o mare problema in ceea ce priveste personalul. Este pentru prima data cand numarul de judecatori si procurori scade, desi intra in sistem peste 200 de magistrati anual. Va trebui sa gasim solutii", a mai spus seful statului care a gasit si o explicatie pentru aceasta situatie.

"Probabil ca si atmosfera creata ii indeamna pe oameni sa iasa imediat ce indeplinesc conditiile s-o faca", a mai spus Traian Basescu criticand "atacarea generalizata a sistemului pentru cazuri care nu plac nimanui si distribuirea oprobriului catre toti magistratii", cu toate ca cea mai mare parte a judecatorilor sunt buni si cu experienta.

In acest sens, presedintele i-a invitat "sa reflecteze putin pe cei care si-au facut o pasiune din a blama sisteme si a nu atribui lucrurile rele unor oameni".

Pe de alta parte, seful statului a explicat si de ce a ales ca sedinta CSM sa fie tinuta in spatele usilor inchise, pentru jurnalisti.

El a precizat ca a fost o discutie deschisa dar cu usile inchise, "exact pentru a va diminua placerea de a discuta despre sistem. Discutati fara sa il cunoasteti", le-a spus Traian Basescu jurnalistilor prezenti, aratandu-si convingerea ca ar fi fost o greseala ca acele "discutii pe teme sensibile" sa se poarte in prezenta presei. "Era prilej de un nou blam", a punctat seful statului.

Presedintele Traian Basescu a condus joi sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, sedinta la care s-au dezbatut obiectivele consiliului care reies din Raportul preliminar pe justitie prezentat la inceputul lunii februarie.

Cele mai citite

Odiseea Tezaurului României de la Moscova, povestită de Politico

Publicația Politico a prezentat în această dimineață un material dedicat ”Tezaurului de aur al Băncii Naționale a României care a fost trimis la...

Ponta și Simion vor pica la o înțelegere pentru alianța PRO AUR?

Conducerea partidului Pro România, fondat de Victor Ponta, se află în negocieri avansate cu partidul extremist AUR pentru formarea unei alianțe politice sau...
00:01:16

Israelul efectuează cel mai mare raid la Ramallah din ultimii ani

Forțele israeliene au atacat la Ramallah, în Cisiordania ocupată, peste noapte, ucigând un tânăr de 16 ani într-o tabără de refugiați, în timpul celei...
Ultima oră
Pe aceeași temă