25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBasescu: Nu am vazut sefi de stat sau de Guvern care sa...

Basescu: Nu am vazut sefi de stat sau de Guvern care sa spuna „am depasit momentul dificil”

Presedintele Train Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca niciun sef de stat sau de Guvern nu a spus, la Consiliul European, ca ar fi depasit cel mai sever moment al crizei, toti fiind preocupati de salvarea cat mai multor locuri de munca. Presedintele a mai spus ca toti liderii statelor din UE sunt preocupati de salvarea cat mai multor locuri de munca.
"Criza economica este instalata consistent in statele UE. Pot sa va spun ca nu am vazut sefi de stat sau de Guvern care sa spuna: am depasit momentul dificil", a spus Basescu, la finalul Consiliului European de Vara de la Bruxelles.

Seful statului a mai anuntat ca, in unanimitate, Consiliul European sustine candidatura lui Jose Manuel Barroso pentru un nou mandat de presedinte al Comisiei Europene."Consiliul European sustine in unanimitate candidatura domnului Barroso pentru al doilea mandat de presedinte al Comisiei Europene", a afirmat, vineri, presedintele Traian Basescu, la finalul Consiliului European de Vara de la Bruxelles.

Agentiile de rating vor avea un organism de supraveghere

Cu ocazia acestui Consiliu European, liderii europeni au hotarat sa infiinteze doua noi organisme de supraveghere care sa lupte cu criza. "In ceea ce este de interes major pentru noi, dar si pentru statele UE – s-a decis crearea a doua noi organisme: Comitetul European pentru Riscuri Sistemice – care va monitoriza sistemul financiar-bancar european si misiunea ca in baza analizelor sa emita alerte de risc si sa faca recomandari pentru a nu se ajunge intr-o situatie dificila si Sistemul European de Supraveghere Financiara – sistem care va avea misiunea de supraveghere chiar a supraveghetorilor nationali, dar si a agentiilor de rating. Acesta este un element de noutate, in sfarsit, agentiile de rating au, in sfarsit, un organism de supraveghere", puncteaza presedintele Romaniei.

 

Pana la finele lui 2010, CE va prezenta o strategie de valorificare a Dunarii 
 
Consiliul European a decis ca, pana la finele anului 2010, Comisia Europeana va trebui sa stabileasca o strategie de valorificare a Dunarii, a spus Basescu, citat de Agerpres.
Potrivit sefului statului, aceasta masura se datoreaza si eforturilor, din ultimii ani, ale tarii noastre, pentru ca Dunarea sa fie valorificata ca solutie alternativa de transport. 

 

Politicienii care se vad deja comisari europeni au intrat in nerabdare

 

Presedintele Traian Basescu i-a sfatuit pe jurnalistii care l-au intrebat despre cine va ocupa functia de comisar european sa nu "intre in nerabdare" ca politicienii care se vad deja ocupand aceasta pozitie, informeaza ziare.com.

"N-as vrea sa intrati in aceaiasi nerabdare in care unii politicieni care se vad comisari europeni au intrat. Toate la timpul lor", i-a linistit presedintele pe jurnalistii prezenti la Bruxelles, la Consiliului European de vara.

Intrebat daca scaderea economiei romanesti va ajunge la 6,5% inspre sfarsitul anului, seful statului a precizat ca nu vrea sa alarmeze cetatenii de la Bruxelles.

"N-as vrea de la Bruxelles sa va dau informatii care sa aduca in dezbatere publica: 'iata presedintele prabuseste moneda nationala in toata regiunea'. Mergem la Bucuresti si va spun", a spus Basescu.

Emil Boc: Tratatul de la Lisabona va intra in vigoare in 2009

Premierul Emil Boc a anuntat ca la reuniunea Consiliului European s-a adoptat pachetul de garantii pentru Irlanda, ceea ce va permite ca in urma referendumului care va fi organizat din nou in aceasta tara, in luna octombrie, Tratatul de la Lisabona sa poata intra in vigoare in 2009.

Premierul a precizat ca tratatul mai trebuie semnat doar de catre presedintii Poloniei, Germaniei si Cehiei, dupa parcurgerea procedurilor specifice fiecareiea dintre aceste tari.

Pe de alta parte, Emil Boc a amintit ca printre concluziile summit-ului se numara si invitatia adresata tuturor statelor membre de a lua masuri rapide cu privire la remuneratiile acordate anumitor categorii, cum ar fi cadrele de conducere, pentru evitarea abuzurilor din sistemul financiar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă