20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBasescu, in Irak

Basescu, in Irak

Presedintele Traian Basescu a sosit, joi, la Talil, in Irak, pentru a participa la ceremonialul de incheiere a misiunii militarilor romani, seful statului avand programata si o intrevedere cu presedintele irakian, Jalal Talabani, transmite Mediafax.

Basescu este insotit de ministrul Apararii, Mihai Stanisoara si de seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin.

In timpul ceremonialului, care are loc in baza militara de la Talil, presedintele Traian Basescu va acorda unui general american, unuia irakian, precum si ministrului irakian al Apararii, Ordinul Virtutea Militara in grad de cavaler, cu insemne de pace.

Seful statului se va mai intalni cu seici, lideri locali.

Presedintele Traian Basescu s-a mai aflat in Irak in 27 martie 2005, in 22 decembrie 2005 si in 9 august 2006.

Ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, declara, la jumatatea lunii mai, ca trupele romanesti din Irak vor fi retrase "dupa primele sase luni ale anului", el amintind ca exista un calendar al retragerii mentionat in memorandumul incheiat cu Irakul.

Memorandumul de intelegere intre Guvernul roman si irakian, care se refera la retragerea trupelor din Irak la 31 iulie 2009, a fost semnat la Bagdad la 26 ianuarie 2009, in urma negocierilor bilaterale si pe baza hotararilor CSAT din 19 decembrie 2008 si din 20 ianuarie 2009, care au aprobat continuarea participarii Romaniei in Irak cu forte dupa 31 decembrie 2008, dar si incheierea acordului.

Documentul prevedea ca militarii romani sa asigure sprijin umanitar si medical in regiunile Tallil si Bagdad si sa desfasoare activitati de instruire si consiliere pentru membrii Fortele de Securitate Irakiene.

Romania participa incepand din 2003 cu efective militare la procesul de reconstructie si stabilizare din Irak. Romania a dislocat, in ultimi sase ani, 6.830 de militari in Irak, din care doi au murit in misiuni, iar 12 au fost raniti. Bugetul alocat de Romania misiunii din Irak a fost de 334,42 milioane de lei, pana la 31 decembrie 2008.

Pana la data de 31 decembrie 2008 efectivele militare romanesti s-au aflat in Irak in cadrul fortei multinationale sub comanda unificata care a actionat cu acordul guvernului irakian si pe baza unui mandat ONU.

Pe parcursul anului 2008, 16 dintre cele 22 de state care constituiau forta multinationala si-au predat responsabilitatile catre fortele de securitate irakiene, retragandu-se.

Dupa 1 ianuarie 2009, la solicitarea autoritatilor irakiene, in Irak au ramas fortele Romaniei alaturi de cele ale SUA, Marii Britanii, Australiei, Estoniei si El Salvador, precum si o structura NATO implicata in activitati de instruire.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă