23.5 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSpecialBasescu: Fermierii vor putea lua, incepand de luni, de la CEC, restul...

Basescu: Fermierii vor putea lua, incepand de luni, de la CEC, restul subventiei pe cap de animal

Presedintele Traian Basescu a anuntat, miercuri, ca incepand de luni crescatorii de animale pot lua de la CEC completarea la subventia deja stabilita de Guvern, cate 26 de lei pe cap de animal pentru ovine si 334 de lei pe cap de animal pentru bovine.

Potrivit NewsIn, seful statului a spus, miercuri, la Alexandria, ca in aceasta seara, la intalnirea cu fermierii care va avea loc la Palatul Cotroceni, va face publice acordurile cu bancile CEC, BCR, BRD si Raiffeisen, prin care crescatorii de animale vor primi completarea la subventiile pe care Guvernul le-a promis saptamana trecuta.

"Pentru ovine mai puteti lua cate 26 de lei pe cap de animal, iar pentru vaci 334 de lei," a spus presedintele Basescu.

Seful statului a precizat ca acesti bani reprezinta 90% din subventia pe care crescatorii de animale o mai aveau de luat, 10% din valoarea diferentei de subventie va fi retinuta de banca (ca dobanda n.r.), iar regularizarea se va face in luna februarie.

"Incepand de luni se vor putea lua banii de la CEC. BCR si BRD, care au semnat astazi, si Raiffeisen care va semna diseara nu stiu cand vor incepe. Banii sunt garantati de stat," a mai spus Basescu.

CEC Bank, APIA si FGCR au semnat luni o conventie privind finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic, in baza careia banca va acorda credite crescatorilor de animale. Obiectul conventiei semnate luni il constituie facilitarea accesului la credite al beneficiarilor platilor nationale directe complementare pentru sectorul zootehnic, pentru desfasurarea activitatilor curente.

Guvernul a aprobat anul acesta prin HG acordarea a cate 571 lei/cap bovina, in limita sumei totale de 771 milioane lei, care se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale pe anii 2009 si 2010. Aceasta prima se acorda in doua transe, iar prima transa, de 200 lei/cap bovina, a fost platita deja de Agentia de Plati pentru Interventii in Agricultura (APIA).

Tot in baza unei HG, Guvernul a aprobat in 2009 acordarea a cate 44 lei/cap ovine/caprine, in limita sumei totale de 281,2 milioane lei, care se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale pe anii 2009 si 2010. Aceasta prima se acorda in doua transe, iar prima transa in valoare de 15 lei/cap ovina/caprina a fost platita deja de APIA.

Astfel, pana la incasarea de la APIA a sumelor aferente celei de a doua transe, CEC Bank va acorda credite reprezentand cel mult 334 lei/cap bovina si 26 lei/cap ovina/caprina, pentru asigurarea in anul 2009 a resurselor financiare necesare desfasurarii activitatii de productie de catre producatorii agricoli care detin efective de bovine, ovine si caprine.

Aproximativ 1.000 de crescatori de taurine au protestat, saptamana trecuta in fata sediului Ministerului Finantelor Publice, nemultumiti de neplata subventiilor pe cap de animal. Acestia au incercat de mai multe ori sa intre in cladirea ministerului, au reusit sa rupa cordonul facut de fortele de ordine, insa au fost readusi de jandarmi la locul de protest.

Cele mai citite

Ideologia ucide spiritul olimpic

Sportivii din Rusia și din Belarus au fost excluși de la Jocurile Olimpice din anul acesta de la Paris, lăsând să participe doar cei...

BAT: Toleranță zero față de comercializarea produselor cu tutun și a țigărilor electronice către minori

BAT în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), demarează luna aceasta campania anuală „Alege Asumat un Comportament Comercial Curat”. Această inițiativă urmărește...

“Experimentul Cârstoiu va lua sfârșit brusc”, estimează Ludovic Orban

"Experimentul Cârstoiu va lua sfârșit brusc", estimează Ludovic Orban, liderul partidului Forța Dreptei, referindu-se la candidatul PSD - PNL la funcția de primar general...
Ultima oră
Pe aceeași temă