20.4 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăSpecialBăsescu: E ceva în spate care blochează soluţionarea dosarului Revoluției

Băsescu: E ceva în spate care blochează soluţionarea dosarului Revoluției

Procurorul general Tiberiu Niţu a promis că se va “ocupa” de rezolvarea dosarului “Revoluţiei”, a declarat, joi, fostul preşedinte Traian Băsescu, care a ținut să puncteze că oricât de “binevoitori” ar fi procurorii, există ceva “în spate”, care blochează soluţionarea acestui caz, informează Mediafax.

Citește și: Băsescu îi amintește lui Kovesi despre dosarul nerezolvat al Mineriadei

Băsescu a fost întrebat, după o nouă vizită la sediul PMP, despre înregistrarea postată de el din 9 septembrie 2009, când avea o discuţie cu Laura Kovesi pe tema dosarului.

“De ce o consideraţi un atac, pentru că a fost o întâlnire publică, a fost filmată de toate televiziunile, întâlnirea din 9 septembrie 2009? Şi pot să vă spun că angajamentul Codruţei Kovesi din acea întâlnire, că va acţiona cu celeritate în continuare în clarificarea dosarului Revoluţiei şi a Mineriadei, a fost cel care m-a determinat s-o mai propun pentru încă un mandat, să semnez decretul pentru a-i da al doilea mandat. Am sperat că se va întâmpla, dar Codruţa Kovesi nu e o excepţie”, a spus Băsescu.

Citește și: Băsescu, clarificări cu privire la videoclipul postat pe Facebook: Nu a fost un atac la Kovesi

El a arătat că niciunul dintre procurorii generali nu “au făcut lumină” în dosarul “Revoluţiei”.

“Nici Botoş nu a făcut lumină în dosarul Mineriadei şi în doasarul revoluţiei, nici Codruţa Kovesi, nici Niţu. Niţu mi-a promis înainte să-i semnez decretul de numire că se va ocupa de dosarul Revoluţiei să fie rezolvat, a avut un an. Ministrul Justiţiei, domnul Cazanciuc a spus «termenul de un an este un termen rezonabil», iar în vara anului trecut l-am sunat pe domnul Niţu, l-am întrebat în ce stadiu suntem cu dosarul Revoluţiei, că a trecut un an, mi-a spus că se lucrează. Cu câteva zile înainte să-mi termin mandatul, am întrebat din nou şi mi-a spus că nu-i gata”, a povestit fostul preşedinte.

El a susţinut că poziţia lui nu este îndreptată “împotriva vreunui om”, ci către nevoia de “a fi clarificat ce s-a întâmplat la Revoluţie”, dar şi atunci când au fost aduşi minerii la Bucureşti.

“Ceva se întâmplă, oricât ar fi de binevoitori procurorii generali, există ceva în spate, în urmă, care blochează acest dosar şi vreau să mă înţelegeţi foarte bine, poziţia mea nu este îndreaptată împotriva vreunui om, poziţia mea este îndreptată către nevoia de -a ne clarifica ce s-a întâmplat la Revoluţie şi cred că orice român vrea să ştie de ce au murit 1 600 de oameni, orice român vrea să ştie care au fost mecanismele care au făcut ca după alegerile din mai 1990, în iunie să aduci minerii la Bucureşti, când aveai o forţă politică atât de mare, iar pentru mine sunt episoade care ar veni în continuarea condamnării comunismului, pe care am făcut-o şi este clar că Revoluţia a fost un moment de răsturnare a sistemului comunist, dar în acelaşi timp şi de confiscare a răsturnării de către linia a doua comunistă”, a explicat Băsescu.

El a arătat că nu vrea să fie băgat în puşcărie “x sau y”.

“E, lucrurile astea trebuie clarificate, eu nu vreau sau obiectivul meu, sau solicitarea mea nu este una «vreau să fie băgat în puşcărie x sau y», nicidecum, dar un stat care se pretinde democratic să nu-şi facă lumină în acest subiect şi să spună aşa s-au întâmplat lucrurile, nu au fost terorişti, armata a fost scoasă de Ceauşescu în Bucureşti, dar a continuat să rămână şi nimeni nu a dat ordin să intre în cazărmi înainte să înceapă să tragă, lucruri de care trebuie să ne lămurim, dacă vrem să ne respectăm, dacă nu, ne ocupăm de altceva”, a opinat fostul preşedinte.

Instanţa supremă a confirmat, luni, decizia procurorilor Parchetului ICCJ de redeschidere a urmăririi penale în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, în anchetă fiind vizate circumstanțele în care au fost rănite mai multe persoane, în timpul evenimentelor care au avut loc la Bucureşti.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au constatat, luni, că soluţia Parchetului de pe lângă instanţa supremă, de redeschidere a dosarului mineriadei, este legală şi temeinică.

Decizia ICCJ este definitivă, dosarul urmând să fie repartizat unui procuror care va emite, în baza probelor strânse, o rezoluţie. Acest procuror urmează să stabilească dacă se impune fie trimitere în judecată a celor implicaţi în dosar, fie clasarea cazului.

Cele mai citite

Cât de mult se poate apăra Europa fără ajutorul Americii?

Pentru ca Europa să umple golul lăsat de absența Americii ar fi necesar mult mai mult decât creșterea cheltuielilor pentru apărare. A doua...

Topul celor mai ieftine apartamente din București. Cât costă o garsonieră

Cumpărătorii interesați de apartamentele din Capitală au la dispoziție cea mai variată ofertă de locuințe din care pot alege, dar și plătesc sume...

Anunț important oficial legat de cardurile de energie

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a confirmat că, în sezonul rece rămas din primăvara lui 2024, românii vor continua să primească sprijin pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă