Presedintele Traian Basescu a participat, in aceasta dimineata, la bilantul Parchetului General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Presedintele Basescu a estimat ca vor fi "dosare grele" care, mai devreme sau mai tarziu, se vor apropia de finalizare si care vor viza persoane politice importante.
In acest context, seful statului le-a cerut procurorilor sa aplice legea fara discriminare si sa ii trateze in mod egal pe toti cei 22 de milioane de romani.
"Va cer un singur lucru: aplicati fara discriminare legea, indiferent la ce campanii veti fi supusi. Am aceasta rugaminte sa ne tratati pe toti cei 22 de milioane de romani in mod egal", a spus presedintele.
In opinia sa, nu exista lucru mai important pentru romani decat o justitie dreapta, o justitie aplicabila oricui – de la presedinte pana la cel mai neimportant om pe scara sociala.
"Este in mana dumneavoastra crearea sentimentului pentru romanul de rand ca in Romania nimeni nu este mai presus de lege. Daca veti reusi ca, prin activitatea dumneavoastra, sa probati ca niciun fost sau actual demnitar sau om de afaceri nu mai poate fi deasupra legii Romania a castigat batalia cu viitorul. Daca vom continua sa nu avem curaj sa ducem pana la capat dosare de oameni importanti, niciun roman nu va crede ca nimeni nu e mai presus de lege", a subliniat presedintele Basescu.
Presedintele le-a cerut procurorilor, indeosebi celor care lucreaza in judete, sa fie absolut independenti si sa nu se autoresponsabilizeze pentru problemele urbei in afara de cele care tin de justitie.
"Marea mea rugaminte ar fi ca procurorii sa fie absolut independenti si sa nu se autoresponsabilizeze pentru problemele urbei in afara de cele care tin de justitie. Este un apel pe care il fac catre toti procurorii indiferent in ce judet ar activa", a declarat seful statului, la bilantul Parchetului general. In opinia sa, implicarea procurorilor genereaza "influenta politica, tupeul politicienilor de a se adresa procurorului".
"Am rugamintea sa izolati Ministerul Public de orice tip de relatie care poate duce la influentarea deciziilor, mai ales cand este vorba despre cele care vizeaza activitatea pe plan local", a spus Traian Basescu.
Presedintele si-a exprimat regretul pentru ca nu a adus cu el un memoriu primit de la un cetatean din Cluj si pe care a scris "catre doamna procuror general, rog analiza si solutie legala", dar a anuntat ca documentul va ajunge in cursul dupa-amiezii la Parchetul General.
"Daca se confirma, este proba impletirii intereselor intre politic, oameni de afaceri, oameni de presa si, din pacate, chiar unii magistrati implicati intr-un proces de impingere a realitatii unei licitatii. Aceasta impletire, in mod deosebit pe plan local, a unei 'bune vecinatati' intre institutii nu este cel mai bun lucru si trebuie eradicat", a avertizat Traian Basescu.
Seful statului a reamintit de perioada in care "se strangeau in weekend procurorul sef, seful Tribunalului, al politiei, primul-secretar – si era grupul care conducea" si a avertizat ca "inca exista judete in care se intampla acest lucru".
De asemenea, presedintele le-a atras atentia procurorilor sa trateze cu responsabilitate problema schimburilor de terenuri.
"In ultima perioada, si sesizarile de la Presedintie probeaza acest lucru: tinta cea mai mare a presiunilor este legata de terenuri. Este, in momentul de fata, cea mai mare atractivitate pentru frauda, pentru incalcarea legii. V-as ruga sa dati atentie acestui aspect. Presiunea legata de terenuri este uriasa si impinge la ilegalitati in foarte multe regiuni din tara", a spus presedintele Basescu.
Dotarea Ministerului Public cu infrastructura necesara trebuie sa devina o prioritate incepand cu anul 2007, iar daca bugetul nu poate asigura finantarea necesara, la rectificare trebuie gasite resursele pentru asigurarea dotarilor tehnice, inclusiv a spatiului de lucru, a declarat presedintele Basescu.
El a aratat ca, in lipsa infrastructurii si a dotarilor tehnice necesare, de multe ori actul de justitie este impiedicat. Seful statului a afirmat ca multi procurori lucreaza in spatii improvizate si si-a exprimat convingerea ca, din acest an, conducerea MP si Guvernul vor acorda o atentie mai mare nevoii de dotare a procurorilor.
Traian Basescu le-a multumit procurorilor pentru activitatea desfasurata, in conditiile in care, de multe ori, lupta cu infractionalitatea este inegala, atat din punct de vedere al legislatiei, cat si al mijloacelor pe care acestia le au la dispozitie.
La sedinta de bilant a Ministerului Public, organizata la Palatul Parlamentului, mai participa ministrul Justitiei, Monica Macovei si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, procurori sefi de la parchetele de pe langa judecatorii, tribunale, curti de apel, precum si cate patru procurori de executie din fiecare unitate de parchet, dar si din DIICOT, DNA si alte servicii. La eveniment sunt prezenti aproximativ trei sute de invitati.