19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBasescu doreste amanarea acordarii unor sporuri pentru magistrati

Basescu doreste amanarea acordarii unor sporuri pentru magistrati

Presedintele Traian Basescu a cerut reexaminarea OUG 225/2008, care prevede plata unor drepturi salariale pentru magistrati obtinute prin hotarari judecatoresti, presedintele argumentand ca amanarea acordarii acestor sume apare ca o "solutie justificata si oportuna" pe timp de criza – relateaza agentia NewsIn.

"Actul normativ trimis spre promulgare aproba ordonanta de urgenta prin care s-a dispus plata, incepand cu 31 martie 2009, a sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala personalului din sistemul justitiei, devenite executorii pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta. (…) In contextul actual al crizei economico-financiare, avand in vedere impactul semnificativ asupra bugetului de stat pe anul 2009 pe care il implica executarea hotararilor judecatoresti prin care s-au stabilit drepturi de natura salariala in favoarea personalului din sistemul justitiei, suspendarea platii respectivelor sume inca o perioada de timp apare ca o solutie justificata si oportuna", se arata in cererea de reexaminare. In solicitarea presedintelui se precizeaza ca sumele prevazute in hotararile judecatoresti care intra sub incidenta Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 75/2008, nu fac obiectul OUG 225/2008.

Plenul Senatului a respins in luna martie OUG prin care se stipula ca, incepand cu 31 martie 2009, sa se plateasca magistratilor sumele prevazute prin hotarari judecatoresti devenite executorii. Senatorii au considerat ca plata acestor drepturi salariale personalului din sistemul justitiei presupune un efort prea mare pentru bugetul de stat.  In mai insa, Camera Deputatilor, decizionala pe aceasta lege, a decis sa adopte ordonanta respinsa de colegii lor senatori.

Pe de alta parte, la inceputul lunii mai, presedintele Traian Basescu a decis sa sesizeze CCR fata de asumarea puterii judecatoresti a unor prerogative ce apartin Executivului si Legislativului, precizand ca magistratii au castigat numeroase procese privind acordarea de sporuri salariale, in baza unei legi care a fost abrogata in 2000.

Seful statului a spus, intrebat de ce a luat atat de tarziu masura sesizarii Curtii Constitutionale in legatura cu sporurile pe care magistratii le-au castigat in instanta pe baza unei legi abrogate, ca nu Presedintia era lezata, ci Guvernul si Parlamentul, care nu au facut niciun demers pentru a corecta aceasta stare de fapt.

Basescu a aratat ca instantele au inceput sa extinda acordarea de sporuri prin procese cu statul si la alte categorii decat cea  a magistratilor. Seful statului a dat exemplul membrilor Curtii de Conturi, carora justitia le-a dat castig de cauza cand acestia au cerut sporuri de 75% din salariu, asa cum au functionarii care lucreaza cu fonduri europene pe care ii controleaza.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă