20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBasescu a vizitat zonele caselor inundate de la Piscu si Independenta

Basescu a vizitat zonele caselor inundate de la Piscu si Independenta

Seful statului a sosit in zonele calamitate din judetul Galati in tinuta de „lucru”: cu blugi negri, murdari de noroi, cu cizmele de cauciuc ce ii lipseau premierului Tariceanu cand a vizitat Cosmestiul, dar mai ales cu un tricou portocaliu ce le-a amintit satenilor de increderea pe care i-au acordat-o in decembrie anul trecut si pe care acum ar trebui sa o probeze. Pentru ca la Namoloasa nu avea unde sa aterizeze, presedintele Traian Basescu a coborat cu elicopterul pe stadionul din Independenta si a mers, insotit de ministrul Vasile Blaga, prefectul Galatiului, Mihai Capra, si reprezentantii institutiilor implicate in rezolvarea situatiei de criza, in zona cea mai afectata la acea ora, zonele de case inundate din Independenta si Piscu.

Du-te si adu apa!

Dialogul lui Traian Basescu cu satenii s-a desfasurat in nota cunoscuta, seful statului abordand dialogul cu taranii transant si direct. Cateva femei din Independenta i s-au plans lui Basescu de primarul Costica Ene, care tocmai fusese laudat de ministrul Blaga pentru modul in care organizase interventiile. Si la Piscu oamenii s-au plans de primar. Cand Traian Basescu a intrat in gospodaria sotilor Nicoleta si Dumitru Dumitrache, a caror casa fusese inundata, femeia, insarcinata in luna a cincea, a inceput sa se planga sefului statului: „De joi seara, de cand ne-am inundat, nu am primit de la primarie o sticla de apa! Ne-au zis sa luam din fantana, dar nu se poate bea, e plina de mal”. Traian Basescu a reactionat prompt si l-a trimis pe primar cu o masina din coloana sa le aduca oamenilor apa si mancare. Basescu i-a recomandat prefectului Mihai Capra organizarea unui sistem mai eficient de distributie a apei minerale si alimentelor: „Aici e o deficienta organizatorica… apa trebuia distribuita imediat! Aici a gresit domnul primar… degeaba aveti apa daca e depozitata si nu e data la oameni!”

„Cumatrul” Traian Basescu

Supararea familiei Dumitrache pe primar a trecut ca prin farmec si cei doi soti au devenit chiar veseli cand seful statului le-a spus ca ar vrea sa le boteze copilul ce se va naste la toamna: „Hai, ca o rezolvam… hai, promite-mi ca faci baiat! Daca e baiat, il botez eu. Ii punem numele Traian. Daca faci baiat, ma anunti, suni la prefect. Daca e fata, nu, ca sunt satul de ale mele!…”

„Nu ma pune sa dau ajutoare in Bucuresti, ca n-am de ce!”

Satenii din Piscu i-au reprosat presedintelui lipsa fondurilor alocate de la Guvern pentru cei sinistrati, dar si decizia lui Traian Basescu de a nu declara stare de urgenta in toata tara. „Stare de urgenta declarata in toata tara inseamna ca tot romanul ar avea dreptul sa ceara ajutoare. Or, nu este cazul, si atunci lasa sa fie alerta acolo unde e nevoie. Nu ma pune sa dau in Bucuresti ajutoare, ca n-am de ce! Asta se intampla daca declaram stare de urgenta in toata tara si de aceea am declarat stare de alerta, inclusiv la dumneavoastra in judet!”. Cum reprosurile sateanului continuau pe acelasi ton si pe aceeasi tema, Basescu i-a replicat: „Pot sa dorm eu aici. Raman eu aici si du-te mata la Cotroceni si fa ce am eu de facut acolo!”

Micile deficiente

Concluzia presedintelui Basescu a fost ca in criza prin care au trecut comunele din Lunca Siretului in ultimele zile s-au intamplat si deficiente, dar este bine ca dezastrul este pe sfarsite: „Imbucurator este ca scad apele. Desigur, este neplacut sa ai casa inundata si sa nu primesti de trei zile apa si alimente! Astea fac parte din micile deficiente”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă