39.3 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialBasescu a decorat nava-scoala Mircea

Basescu a decorat nava-scoala Mircea

Presedintele Traian Basescu a decorat, marti, pavilionul navei-scoala Mircea cu "Ordinul Virtutea Militara in grad de cavaler pe timp de pace", in anul in care s-au implinit 70 de ani de la intrarea ei in serviciul Marinei Romane, transmite NewsIn.

"Gestul pe care l-am facut este un gest de recunostinta al natiunii romane fata de nava scoala Micea, al meu fata de nava scoala Mircea si fata de cei care m-au ajutat sa invat tainele meseriei de marinar. Va asigur ca am avut o mare supriza afland ca, in 70 de ani de existenta, nava scoala Mircea nu a fost decorata. Probabil o neglijenta a timpului si nu a oamenilor politici de care depindea acest lucru", a spus Basescu.

"Am vrut sa fac o reparatie propriei mele memorii si o reparatie pe care nava scoala Mircea o merita din partea tuturor celor care pana astazi puteau sa-si aminteasca ca exista un spirit materializat intr-o nava, care se numeste spiritul Mircea, generat de scoala nava Mircea", a adaugat presedintele.

Traian Basescu le-a mai spus membrilor echipajului si studentilor ca nava-scoala Mircea este o scoala de cladit caractere. "Ati efectuat un mars de peste o suta de zile si ceea ce eu stiu din ce am trait la bordul navei Mircea este ca v-ati intors cu altfel de oameni din acest voiaj. Cu certitutdine, nava soala Mircea este cea mai inalta scoala de calit caractere. Plecati in voiaj cu niste civili si va intoarceti cu barbati ai marii. A fost un voiaj care a pus pecetea pe carierele a peste o mie de viitori marinari", a afirmat presedintele.

Basescu a mai spus ca voiajul pe Mircea este cel mai dur pe care il face un marinar in viata sa. "Din experienta va spun ca, indiferent care au fost situatiile prin care am trecut ca ofiter sau comandant de nava, cele mai dure experiente au fost tot la bordul navei scoala Mircea", a sustinut Basescu.

Nava scoala Mircea a implinit in acest an 70 de ani de la intrarea in serviciul Marinei Romane. Bricul s-a intors marti din marsul anual de instruire practica inceput in luna aprilie. La bordul sau s-au aflat 192 de persoane. 65 sunt studenti ai Academiei Navale "Mircea cel Batran", 38 elevi la Scoala Militara de Maistri "Amiral Ion Murgescu", doi au fost cadeti din Turcia, iar restul membri ai echipajului. Printre acestia s-au aflat si sase fete.

La 26 ianuarie 1938, la Santierul Naval "Blohm und Voss" din Hamburg, s-a semnat certificatul de nastere al velierului tip bark, clasa A, "Mircea". In ziua de 22 septembrie 1938, nava a fost lansata la apa, iar la 27 martie 1939 a avut loc ceremonia ridicarii pavilionului national. Velierul a fost botezat ca si inaintasul sau bricul "Mircea" (1882-1944), purtand cu cinste pe mari si oceane tricolorul romanesc si numele marelui domnitor Mircea cel Batran, intregitorul Tarii Romanesti pana la "Marea cea mare".

La 17 mai 1939, a fost organizata primirea in portul Constanta, moment ramas, de atunci, in traditie ca Ziua navei. La scurt timp, au fost ambarcati cadetii Scolii Navale "Mircea", cu care a plecat in primul sau mars in Marea Mediterana.

La 5 septembrie 1944, flota militara a Romaniei a fost in cea mai mare parte indreptata spre U.R.S.S, "Mircea" fiind si el dus in captivitate, unde a ramas doi ani. Din anul 1948, a reluat marsurile de instructie in Marea Neagra, infruntand numeroase furtuni.

In perioada octombrie 1965 – octombrie 1966, nava a fost supusa unor importante lucrari de modernizare, in santierul constructor, "Blohm und Voss". Cea de-a doua etapa de reparatii capitale si dotari cu sisteme de navigatie, comunicatii si guvernare de ultima ora a avut loc in perioada 1994 – 2002, la Braila. Ca si in perioada constructiei acestui velier, fondurile de reparatii au fost completate prin donatii publice, gratie initiativelor unor oameni inimosi si iubitori de mare. La terminarea acestor lucrari "Mircea" a devenit cea mai moderna nava dintre "surorile" ei – Eagle (SUA), Gorch Fock I (Germania), Gorch Fock II (Germania) si Sagres III (Portugalia).

Marsul efectuat in perioada 4 martie – 30 august 1976 este cel mai complex, atat din punct de vedere al duratei, cat si al distantei parcurse. "Mircea" a participat la sarbatorirea bicentenarului independentei Statelor Unite ale Americii si la "Operation Sail 76", regata Bermuda – New Port.

Anul 2004 a coincis cu cea de-a doua traversada a Oceanului Atlantic, nava scoala luand parte la competitia nautica "Tall Ships Challenge 2004". In cadrul etapei Charleston-Delaware Bay, "Mircea" a ocupat locul II la "Divizia Tineret".  

In anul 2005, nava scoala "Mircea" a efectuat un mars de instructie in Marea Mediterana, Oceanul Atlantic si Marea Nordului, participand la competitia nautica "Tall Ships Race 2005". Cu aceasta ocazie, a fost prezent la festivaluri maritime internationale si manifestari jubiliare in Belgia, Franta, Marea Britanie, Norvegia, Germania si Olanda.

Marsul de instructie din anul 2006 a fost efectuat in Marea Neagra, Novorossisk, Sevastopol, Odessa, Varna si Samsun fiind porturile de escala.

In anul 2007 nava scoala "Mircea" a efectuat un mars de instructie in Marea Mediterana, fiind prezenta la competitia nautica "Tall Ship Race Mediterranea" si avand escale in porturile – Pireu, Alicante, Barcelona, Toulon si Genova.

Anul 2008 a adus pentru "Mircea" un mars de instructie de 115 zile in Marea Mediterana, Oceanul Atlantic, Marea Nordului, Marea Baltica si participarea la trei festivaluri maritime – "L’Armada de Rouen 2008", "La Fete du Brest", si "Hanse Sail Rostock 2008". Cu ocazia "Hanse Sail Rostock 2008" au fost sarbatoriti 50 de ani de la lansarea la apa a "surorii", nava scoala a Marinei Germane, "Gorch Fock II".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă