19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBasescu a decorat Europa Libera si BBC Romania

Basescu a decorat Europa Libera si BBC Romania

Europa Libera Romania si BBC Romania isi inceteaza activitatea in tara noastra de astazi, respectiv de maine.

Sectiile romanesti ale posturilor de radio Europa Libera si BBC vor difuza ultimele emisiuni astazi si, respectiv, maine. Pentru importanta activitatii pe care au desfasurat-o in Romania, presedintele Traian Basescu a decorat ieri cele doua posturi, in cadrul unei ceremonii care s-a desfasurat la Palatul Cotroceni. Atat Europa Libera, cat si BBC au primit ordinul "Meritul cultural" in grad de cavaler pentru contributia la consolidarea statului de drept si la rezistenta anticomunista.

Redactia in limba romana a BBC World Service a fost creata in 1939 si a transmis prima emisiune la doua saptamani dupa izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial. In anii razboiului rece, de la microfonul BBC Romania au vorbit personalitati precum Ghita Ionescu, Ion Caraion, Ioan Petru Culianu sau Ion Negoitescu. Dupa 1989 sectia romana si-a mutat birourile la Bucuresti.
BBC a anuntat ca activitatea redactiei Romania va inceta pe 1 august 2008, din cauza concurentei acerbe pe piata media si din nevoia de reduceri de personal in reteaua BBC. Directorul BBC, Nigel Chapman, a spus despre sectia romaneasca a postului ca a fost, de-a lungul timpului, "o raza de informatie libera si independenta. Toata lumea este de acord ca prezenta ei a contribuit la construirea presei libere si deschise din Romania". Planul BBC de a inchide toate redactiile teritoriale a starnit proteste din partea sindicalistilor britanici.

Radio Europa Libera emite in Romania din 1950. Dupa 60 de ani de emisiuni difuzate publicului romanesc, potrivit presedintelui institutiei, Jeff Gedmin, incetarea transmisiei radioului Europa Libera in Romania reprezinta "un pas necesar", in conditiile in care competitia pe piata media din Romania a crescut o data cu aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana. Simbol al rezistentei anticomuniste, emisiunile postului de radio Europa Libera au fost ascultate, pe ascuns, zilnic, de mii de romani in vremea dictaturii comuniste. In 1976 postul de radio Europa Libera a fost comasat cu postul Radio Liberty, finantat tot de congresul Statelor Unite si orientat spre emisiuni anticomuniste. Printre directorii departamentului romanesc care s-au succedat vreme de patru decenii s-au numarat Ghita Ionescu, Noel Bernard si Vlad Georgescu. Securitatea a incercat de nenumarate ori sa bruieze emisiunile Europei Libere si chiar a pus la cale un atentat cu bomba.
In urma caderii regimurilor comuniste in Europa de Est si in Uniunea Sovietica bugetul pentru RFE/RL a fost redus in mod considerabil, iar centrala postului de radio a fost mutata la Praga in 1995.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă