20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBasescu a castigat Dobrogea

Basescu a castigat Dobrogea

» Traian Basescu a castigat majoritatea voturilor in judetele Constanta si Tulcea.

» Mircea Geoana a fost preferat de locuitorii celorlalte judete din sud-estul tarii.

Electoratul din judetul Tulcea a infirmat previziunile liderilor PSD si PNL care spuneau, inainte de turul al doilea, ca Geoana va castiga detasat alegerile in acest judet. Basescu a fost votat de 59,98% din alegatori, iar Geoana a reusit sa-l invinga pe Basescu doar in cateva sate tulcene. PSD si-a pastrat fieful doar in Topolog, Vacareni si Peceneaga, dar a pierdut in favoarea PDL orasele Babadag si Macin. Liberalii au pierdut, de asemenea, batalia in favoarea PDL, desi s-au aliat cu PSD, in cateva comune foarte mari. Este vorba de Mahmudia, Chilia Veche si Turcoia. Primari liberali din aceste localitati, asociati cu organizatiile locale ale PSD, nu au reusit sa obtina un vot favorabil pentru Mircea Geoana. Liderii PNL Tulcea sunt foarte suparati pe primarii liberali din localitatile in care a castigat Traian Basescu. Desi refuza sa comenteze public acest esec, sefii organizatiei PNL din judetul Tulcea afirma, neoficial, ca respectivii primari ar fi tradat in favoarea PDL.

 

Exista suspiciunea ca primarii din Mahmudia si Chilia Veche ar fi avut negocieri secrete cu liderii locali ai PDL. Cei care sustin aceasta ipoteza spun ca respectivii primari au trecut in barca PDL cu gandul la viitorul lor politic, pentru ca proiectele de investitii pe care le au in derulare nu pot fi finalizate fara fonduri de cofinantare obtinute de la Consiliul Judetean Tulcea, institutie condusa de liderii PDL. PSD si PNL Tulcea au pierdut lamentabil si in municipiul Tulcea. In acest oras scorul realizat de Mircea Geoana a fost de numai 38%. Conform statisticilor BEJ Tulcea, Geoana a castigat, la numai cateva voturi diferenta, doar intr-o sectie de votare din acest oras.
 
Pasiuni electorale si cazuri de votari "fara numar" la Galati
La Galati victoria i-a revenit lui Mircea Geoana, cu  52,1%, presedintele Traian Basescu obtinand 47,89%. Mircea Geoana a obtinut voturile a 149.476 de alegatori, pentru Traian Basescu votand 137.419 din alegatorii prezenti la urne. Prezenta la vot a fost cu mult peste asteptari, din cei 523.145 de alegatori inregistrati pe liste prezentandu-se la sectiile de votare 291.271 de alegatori, adica 55,67%. La cele 66 sectii de votare speciale au votat 18.910 alegatori, cu o mie mai mult decat la turul 1, cand au votat la sectiile speciale 17.919 alegatori. Acest aflux a depasit asteptarile organizatorilor scrutinului, care tiparisera numai 18.600 de voturi. Dupa ce, la 14.30, la unele dintre sectiile speciale au terminat disponibilul de voturi, au "imprumutat" buletine de vot de la celelalte sectii.

 

Turismul electoral a pus pe ganduri si politicienii, la ora 17.00, liderul PDL Galati, deputatul Mircea Toader, anuntand in cadrul unei conferinte de presa ca au fost arhivate CNP-urile a aproximativ 6.000 de persoane care au votat la sect-ile speciale, pentru a se verifica daca au votat si la sectiile la care sunt arondate. Ziua celui de-al doilea tur de scrutin a fost caracterizata de numarul foarte mare al neregulilor, politistii intocmind 11 dosare penale pentru comiterea unor infractiuni, sase in municipiul Galati si cinci in localitatile Balasesti, Cosmesti si Gohor. Din aceste cazuri, in trei a fost vorba de "vot multiplu", in sase de violarea secretului votului, celelalte doua fiind de lovire si amenintare cu ciomageala. Politistii au aplicat sase sanctiuni contraventionale. Dintre cazurile soldate cu dosar penal au fost si doua in care pasiunile electorale au degenerat in "initiative" ridicole.

 Un localnic din Gohor a intrat in gospodaria unui consatean si i-a lipit afise electorale in toata curtea, iar in comuna Smulti, un localnic a adus o basculanta plina cu borduri, cu care a blocat accesul alegatorilor la sectia de votare.

Ialomita si Calarasi, pro Geoana
Rezultatele finale ale Biroului Electoral Judetean Ialomita arata ca in al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale Mircea Geoana a obtinut in judet 73.257 de voturi, reprezentand 55,85%, iar Traian Basescu – 57.899 de voturi, respectiv 44,14%. Social-democratii au obtinut procente mai mari in municipiul Slobozia – 54,29%, Tandarei – 56,77%, Fetesti – 54%, Urziceni – 53%, Amara – 53%. Mircea Geoana a castigat turul doi de scrutin si in judetul Calarasi cu 52,55% din voturi (77.068), iar Traian Basescu, independent sustinut de PDL, s-a clasat al doilea, cu 47,44% (69.568 voturi), a anuntat, luni, Biroul Electoral Judetean Calarasi. Potrivit datelor centralizate de BEJ Calarasi, din cei 263.954 de cetateni inscrisi pe listele electorale permanente, 132.433 s-au prezentat la vot, ceea ce indica o prezenta de 56,54% in judetul Calarasi. Voturi valabil exprimate au fost 146.636, iar nule – 2.618.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă