20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBasarabenii cred ca doar Romania ii poate duce in UE

Basarabenii cred ca doar Romania ii poate duce in UE

Situatia in Republica Moldova evolueaza intr-o directie gresita, iar Romania este tara care ne poate ajuta sa aderam la UE, astfel considera circa 50% din cetatenii Republicii Moldova, conform unui recent sondaj de opinie realizat de Barometrul Socio-Politic OMNIMAS de la Chisinau si dat publicitatii de Institutul de Marketing si Sondaje (IMAS), relateaza Rompres. Daca saptamana viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE, 67% din moldoveni ar vota pentru si doar 9% impotriva. Dintre persoanele chestionate, 45% considera ca, pentru a adera la UE, Republica Moldova ar trebui sa beneficieze de ajutorul altor state, iar dintre acestea, 49% cred ca Romania este tara care poate ajuta cel mai mult Republica Moldova in drumul ei spre Uniunea Europeana. Daca aderarea la UE este tot mai agreata de populatia de peste Prut, intrarea in NATO este privita cu destula reticenta, sondajul mentionat indicand ca doar 20% sunt favorabili aderarii la Alianta Nord-Atlantica. In ceea ce priveste starea de spirit generala a populatiei din Republica Moldova, aceasta este una pesimista. Potrivit sondajului, 53% din cei chestionati apreciaza ca lucrurile merg intr-o directie gresita si doar 33% cred ca situatia din tara evolueaza bine. Aproximativ 56% dintre participantii la sondaj s-au declarat nemultumiti de situatia economica a Republicii Moldova si numai 13% sunt satisfacuti de nivelul economic atins de tara lor. Totodata, doar 19% din moldoveni sunt multumiti de nivelul lor de trai si doar 28% spera ca acesta se va imbunatati in urmatoarele 12 luni.
Desi sunt pesimisti si nemultumiti de cum stau lucrurile in tara lor, cei mai multi cetateni ai Republicii Moldova continua sa aiba incredere in conducerea la varf a tarii. La acest capitol, cel mai bine sta presedintele Vladimir Voronin, care se bucura de increderea a 49% din populatie, urmat de premierul Vasile Tarlev, privit cu incredere de 44% din moldoveni, si de presedintele parlamentului Marian Lupu, in care isi pun speranta 34% din cetatenii Moldovei.
La intrebarea Cu cine ati vota daca duminica viitoare ar avea loc alegeri?, 32% au declarat ca ar vota cu actuala formatiune de guvernamant, Partidul Comunistilor, 4,4% cu Alianta de opozitie Moldova Noastra, si 3,9 cu Partidul Popular Crestin Democrat, al lui Iurie Rosca. Studiul mai arata ca procentul celor indecisi este de 37%, iar al celor hotarati sa nu voteze este de 9,2%.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă