27.6 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialBarroso avertizeaza Polonia sa nu blocheze tratatul constitutional

Barroso avertizeaza Polonia sa nu blocheze tratatul constitutional

Comisia Europeana a avertizat Polonia ca va pierde din fonduri si sprijin daca va bloca un acord privind reforma institutiilor europene la Summit-ul Uniunii Europene care va avea loc, joi si vineri, la Bruxelles, relateaza astazi agentia Reuters, preluata de Rompres.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a afirmat ca noile state membre din centrul si estul Europei, care au aderat la UE in 2004 si in 2007, trebuie sa demonstreze ca Uniunea Europeana cu 27 de membri este capabila sa ia decizii dificile.

"Cred ca ar fi in interesul lor sa arate ca aderarea lor la UE nu face viata Uniunii mai dificila", a declarat Durao Barroso, aseara, la Bruxelles, cu doua zile inainte de un summit crucial privind tratatul care trebuie sa inlocuiasca defuncta Constitutie a UE.

"Va rog sa evitati sa pareti ca sunteti cei care blocati. Nu este inteligent. Nu este in interesul nostru", a declarat seful executivului comunitar in cadrul unei conferinte de presa.

Reuters precizeaza ca Varsovia a cerut o schimbare a sistemului de vot avand drept scop de a facilita luarea deciziilor intr-o Uniune extinsa, estimand ca sistemul le-ar da unor state mari, precum Germania, prea multa putere, in defavoarea Poloniei.

Premierul polonez Jaroslaw Kaczynski a afirmat ca tara sa doreste doar un tratament egal, plangandu-se de faptul ca presedintia germana a UE a luat in considerare preocuparile tuturor celorlalte state, dar nu si pe cele ale Poloniei.

"Pozitia Poloniei va fi aparata dur. Nu exista un plan B", a declarat el in cadrul unei conferinte de presa.

Ulterior, intr-un interviu la televiziunea publica, premierul polonez a afirmat ca fratele sau, presedintele Lech Kaczynski, va reprezenta cel mai probabil Polonia la Summit-ul UE.

"Am convenit ca, daca va fi intr-adevar rau si va trebui sa recurgem la veto, eu as face-o. Dar credem acum ca este posibil un acord, si asa crede si presedintele", a conchis seful executivului de la Varsovia.

Potrivit Reuters, intr-un interviu aparut astazi in cotidianul german Bild, Jaroslaw Kaczynski a minimalizat temerile ca Polonia ar putea bloca un acord privind noul tratat care sa inlocuiasca Constitutia europeana. Premierul polonez afirma in interviu ca ar trebui considerat drept un semn pozitiv faptul ca fratele sau geaman, presedintele Lech Kaczynski, va fi, cel mai probabil, cel care va participa la summit-ul UE de la Bruxelles, si nu el.

"Eu as fi mers (la Bruxelles – n.r.) numai daca era vorba de un veto /din partea Poloniei/, pentru a spune: 'Noi nu suntem de acord' ", a declarat premierul polonez, adaugand: "In acest moment, tot ceea ce vrem este sa aiba loc o dezbatere privind sistemul de vot".

Bild precizeaza ca Germania, care detine presedintia semestriala a UE, va incerca la Summit-ul UE sa obtina un mandat pentru un nou tratat si cancelarul german, Angela Merkel, a mizat pe un capital politic considerabil pentru ajungerea la un acord.

Fratii Kaczynski, suspiciosi in legatura cu puterea Germaniei si care nu au uitat suferintele indurate de Polonia in timpul nazismului, cred ca sistemul de vot din tratatul propus de Merkel ii ofera Berlinului prea multa influenta. "Se crede ca Polonia va fi izolata si desconsiderata. Nu putem accepta asa ceva. Ar fi o sinucidere", a declarat premierul polonez in Bild.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă