7.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăSpecialS-a amânat decizia Consiliului Baroului București, cu privire la excluderea lui Victor...

S-a amânat decizia Consiliului Baroului București, cu privire la excluderea lui Victor Ponta din avocatură. Sursele ”România liberă” au anunțat că se pregătea tergiversarea hotărârii încă din această dimineață

UPDATE 16.28: Consiliului Baroului București a amânat, marți după amiază, decizia privind excluderea fostului premier Victor Ponta din Avocatură.

În jurul prânzului, surse apropiate Consiliului Baroului București au precizat, pentru România liberă, că, deși ședința pentru discutarea excluderii lui Victor Ponta din Barou începe abia la ora 14.00, opinia avocaților este deja formată. Ei ar fi discutat încă din această dimineață pe marginea faptului că nu există temei legal pentru excluderea fostului premier, deși acesta și-a obținut doctoratul prin fraudă, fiind admis în Barou în baza doctoratului. 

De asemenea, sursele Rl au indicat că mai există alte două cereri de excludere a lui Victor Ponta din magistratură, în afară de cea depusă de Monica Macovei. 

—–

Baroul Bucureşti a analizat marţea trecută solicitarea depusă de Monica Macovei de excludere a fostului premier Victor Ponta din avocatură, pe motiv că nu mai deţine titlul de doctor în drept şi trebuie să dea examen de admitere, “ca toată lumea”. Decizia a fost amânată pentru marţi, 13 septembrie.

Monica Macovei a precizat, săptămâna trecută că, dacă vrea să fie avocat, Ponta ar trebui să dea examen.

„Ponta a intrat cu scutire de examen în Baroul Bucureşti pentru că avea titlul de doctor. Titlul de doctor i-a fost retras de către ministrul învăţământului, ca atare nu mai poate să fie avocat. O soluţie juridică, de exemplu, poate fi ca Baroul, în simetria actelor administrative, să retragă scutirea de examen, că întâi a trebuit să îi dea scutire de examen, el fiind doctor. Să-i retragă scutirea de examen şi automat nu mai poate fi avocat decât dacă dă examen. Să dea şi el examen ca alţi avocaţi care au intrat în avocatură”, a mai spus Monica Macovei.

Membrii Consiliului au amânat atunci luarea unei decizii deoarece pe ordinea de zi existau foarte multe subiecte în dezbatere.

Decanul Baroului, Ion Dragne, declara că nu există în lege un text care să precizeze că, dacă unei persoane i s-a retras titlul de doctor în Drept, i se retrage de drept şi titlul de avocat.

Victor Ponta a fost prezent la şedinţa din 31 august a Consiliului Baroului Bucureşti unde a susţinut că retragerea titlului său de doctor este în procedura plângerii prealabile.


DOCUMENT EXCLUSIV OBŢINUT DE ROMÂNIA LIBERĂ

Victor Ponta a devenit avocat fără concurs, pe baza titlului de doctor, se arată într-un răspuns oficial al Baroului București, trimis RL.

Documentul oficial al Baroului București care confirmă acest aspect are următorul conținut și ne-a fost oferit pe data de 7 ianuarie, în urma unei solicitări exprese a României libere: “Către domnul Petre Bădică. Cu referire la solicitarea dumneavoastră comunicată prin e-mail în data de 05.01.2015 și înregistrată la Baroul București cu numărul 94/C06.01.2015 în temeiul aprobării Consiliului Baroului București din ședința de la data de 06.01.2015, vă aducem la cunoștință că domnul avocat Ponta Victor Viorel a fost primit în profesie la data de 01.02.2005. Primirea în profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat în baza dispozițiilor articolului 16, aliniatul 2 litera a) din Legea numărul 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, modificată prin Legea numărul 255/2004, în vigoare la data soluționării cererii de primire. Cu considerație, prodecan Ion Dragne”. Citiţi aici toate precizările obţinute de jurnalistul Petre Bădică.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

statuie de 1 milion de euro a lui Mihai Viteazul sau parcare supraetajată?

În orașul Zalău, un proiect de amploare a declanșat un adevărat val de controverse. Este vorba despre planul de a amplasa o statuie...

Teodosie a demonstrat că barba te ajută să nu se vadă cât de ciuntit ieși de la Sinod

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, le-a demonstrat tuturor bărbaților, prin propria exemplificare, de ce este benefic să porți...

statuie de 1 milion de euro a lui Mihai Viteazul sau parcare supraetajată?

În orașul Zalău, un proiect de amploare a declanșat un adevărat val de controverse. Este vorba despre planul de a amplasa o statuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă