13 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSpecialBarometru Inscop: Câți români vor unirea cu Republica Moldova

Barometru Inscop: Câți români vor unirea cu Republica Moldova

Două treimi din români vor unirea României cu Republica Moldova până în anul 018, dată care marchează 100 de ani de la Marea Unire din 1918, potrivit unui barometru Inscop, realizat pentru ”Adevărul”. Astfel, 67,9% dintre români susţin unirea cu Republica Moldova până în 2018, în timp ce doar 14,8% mai degrabă nu susţin unirea până în 2018. 

Mai mult, baormetrul a arătat că românii nu sunt la curent cu politică internă a Republicii Moldova.  Astfel, în ceea ce priveşte rezultatul ultimelor alegeri locale din Republica Moldova, 52,6% dintre români afirmă o părere bună despre câştigarea alegerilor pentru primăria Chişinăului de către Dorin Chirtoacă, iar 6,9% au o părere proastă.

Citește și: Băsescu: Republica Moldova poate intra în Uniunea Europeană doar prin unirea cu România

„Numărul de nonrăspunsuri este foarte mare – 40,5% – ceea ce atrage atenţia asupra principalei probleme a raportării românilor la Rep. Moldova – o informare precară a românilor în legătură cu evenimentele de peste Prut. Într-un asemenea context de informare trebuie interpretate datele culese în privinţa Republicii Moldova. Cert este însă că pentru respondenţii care au decis să ofere o opţiune, percepţia pozitivă a alegerii primarului proeuropean la Chişinău este mai mult decât majoritară. Fenomenul nu trebuie asociat atât de mult cu personalitatea lui Dorin Chirtoacă – puţin notoriu în România – ci cu tendinţa generală de susţinere a parcursului european al R. Moldova”, a explicat Darie Cristea, director general INSCOP.

De asemenea, în timp 67,8% dintre respondenţi spun că România ar trebui să uşureze acordarea cetăţeniei pentru basarabeni, 17,5% nu sunt de acord, iar 14,6% aleg să nu răspundă. Totodată, 56,3% dintre români cred că România ajută suficient Republica Moldova pentru a se integra în UE, iar 29,6% cred că ar trebui să facă mai mult. 

Citește și: Traian Băsescu, despre Marea Adunare Națională de la Chișinău: România se poate reface

Mai mult, 46% dintre respodenți cred că integrarea Republicii Moldova în UE depinde mai degrabă de voinţa cetăţenilor şi politicienilor din Basarabia, în timp ce 40,5% cred că depinde mai mult de ajutorul dat de România şi alte state europene.

Sondajul a fost realizat în perioada 9-14 iulie, pe un eşantion de 1.075 de personae, cu o marjă de eroare de +/-3%.

Cele mai citite

Comasarea alegerilor locale cu europarlamentare. De ce nu se economisesc bani la alegeri 2 în 1

Comasarea alegerilor locale cu europarlamentare ar putea părea la prima vedere o economie la buget, însă în realitate, potrivit calculelor făcute de Autoritatea Electorală...

Rusia va ieși dintr-un acord cu Marea Britanie prin care britanicii pescuiau în Marea Barents

Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului federal) a denunţat miercuri un acord între Uniunea Sovietică şi Marea Britanie care permitea pescarilor...

Mai mult fotbal feminin în licee

Ministerul Educației (ME) anunță înființarea a noi clase de fotbal feminin, în mai multe licee cu program sportiv, începând cu anul școlar următor. În implementarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă