21.9 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialBarometru economic banatean

Barometru economic banatean

l Primaria Timisoara a vandut, in ultima perioada, spatii comerciale din patrimoniul propriu, in valoare de peste un milion de euro, care se adauga altor zece milioane de euro obtinute din aceasta activitate. Banii au fost utilizati ca resurse financiare pentru investitii, inclusiv pentru reparatii la scoli si gradinite. Viceprimarul orasului, Adrian Orza, a spus ca la momentul aparitiei legii care permitea aceste vanzari, municipalitatea inventariase 1.132 de spatii, din care au fost aprobate spre vanzare 480 de locatii. Dintre acestea, 365 au fost vandute cu plata in rate, iar 53 – cu plata integrala. Valoarea totala a spatiilor vandute in ultimele luni este de 55 de milioane RON, suma incasata deja fiind de peste 16 milioane RON. De asemenea, ratele lunare pe care le incaseaza administratia locala sunt de 780.000 RON. In ultimii ani, Primaria a obtinut din vanzarea spatiilor comerciale din oras peste 40 de milioane RON.
l Compania „Enel”, care a achizitionat „Electrica Banat” si „Electrica Dobrogea”, va continua investitiile in Romania. Dupa cum a anuntat, recent, la Timisoara, directorul general Gianluca Caccialupi, in strategia urmatoare, „Enel” se va adresa companiilor mici si mijlocii pentru a le furniza energie la pret negociabil. In acest scop, compania este interesata sa participe la privatizarea sectorului de producere a energiei din tara noastra, a principalelor complexe energetice si chiar de participarea la capitalul social al „Nuclearoelectrica”. Pentru clientii rezidentiali, „Enel” are in derulare un program amplu de inlocuire a contoarelor de energie electrica de tip vechi cu altele noi, electronice. Primele de acest gen vor fi implementate in Banat. Prin „Electrica Banat”, compania straina opereaza in zona o retea de 41.000 de kilometri de retea electrica, deservind 850.000 de clienti, carora le furnizeaza o putere de 3,6 Twh.
l Compania Nationala Posta Romana a inaugurat, la Timisoara, primul sau Centru ECDL (European Computer Driving Licence) pentru obtinerea permisului de conducere a… computerului. ECDL este cel mai raspandit program de certificare a nivelului de pregatire in utilizarea computerului, fiind recunoscut in 166 de tari. Pentru domeniul IT este similar cu certificarile gen Toefl sau Cambridge pentru atestarea cunostintelor de limbi straine. Permisul ofera detinatorului o baza-standard de cunostinte IT, necesare in noua societate informationala, care se afla in continua dezvoltare. Potrivit specialistilor, permisul de conducere a computerului va deveni o cerinta obligatorie pentru ocuparea unui loc de munca decent in Uniunea Europeana. In Timisoara, primul curs de profil a inceput saptamana trecuta, la Palatul Postelor, cu un numar de 40 de cursanti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă