0.6 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialBarometru economic banatean

Barometru economic banatean

-Un proiect european menit sa completeze fondurile puse la dispozitia agricultorilor, prin programul Sapard, a fost, recent, lansat in judetul Caras-Severin. „Leader” este un program post-integrare privind dezvoltarea rurala pe suprafete intinse.
Finantarile acordate au menirea sa sprijine dezvoltarea agriculturii, a economiei forestiere, a mediului si diversificarea actiunilor din agricultura. Din 11 mai, Ministerul Agriculturii a trecut la identificarea in teritoriu a unor zone de interes. Programul se va derula prin intermediul unor animatori locali, iar actiunile se vor desfasura pe baza unor parteneriate de tip public-privat.
Autoritatile carasene sunt interesate sa includa in programul „Leader” in mod deosebit zona comunitatii de la granita cu Serbia. La nivelul judetului, mandatarul care tine legatura cu Ministerul Agriculturii este deputatul PD Ionesie Ghiorghioni.
Rata de finantare a Uniunii Europene pentru acest program poate ajunge si pana la 80 la suta din suma totala.

– Toate localitatile judetului Caras-Severin, cu exceptia municipiului Resita, pot accesa finantari prin Programul de sprijin al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM), initiat de Uniunea Europeana, prin Banca de Dezvoltare a Germaniei (KfW), in cooperare cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Creditul se deruleaza in Romania prin „Raiffeisen Bank”, iar linia de finantare are o valoare de 30 milioane euro.
Pot beneficia de acesti bani doar societati care activeaza in localitati cu mai putin de 50.000 locuitori. Se pot accesa credite cuprinse intre 3.000 si 250.000 euro. Aceste sume pot fi acordate pentru investitii – cu o perioada de rambursare de pana la 60 de luni, si pentru capital circulant – cu rambursarea pana la 12 luni.
Pentru profilul de risc al IMM-ului care solicita creditul, dobanda acordata este cu un procent mai mica decat cea practicata in mod normal.

– Consiliul Local Caransebes a abrogat o hotarare din 1994 prin care detinatorii de terenuri ocupate in plus fata de suprafata legal atribuita erau obligati sa achite tariful chiriei stabilit pe ultimii doi ani, conform activitatii desfasurate. Din momentul in care hotararea nu se mai aplica, pentru fiecare teren care excede suprafata legal ocupata de proprietar fata de suprafata atribuita va trebui organizata licitatie publica.

– Primaria Bocsa a incasat un miliard si jumatate lei vechi in contul datoriilor societatii locale „Uneca” de la noul proprietar al acesteia, firma spaniola „Euscal Forest”. Specializata in prelucrarea lemnului, firma straina a cumparat vechea fabrica si si-a anuntat intentia de a investi un milion de euro pentru demararea activitatii.
Autoritatile locale estimeaza ca pana la finele acestui an vor fi create in noua unitate de la Bocsa cateva sute de locuri de munca.

Cele mai citite

Arestări la nivel înalt în armata Ucrainei. Doi generali și un colonel riscă 10 ani de închisoare

Biroul de Anchetă al Statului ucrainean (DBR) a anunţat arestarea a doi generali şi a unui colonel ai armatei, a căror "inacţiune" şi "neglijenţă"...

Mahmoud Abbas vrea în continuare o „soluție cu două state” în noul mandat Trump

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a felicitat luni pe noul președinte american Donald Trump, declarând că este gata să coopereze cu el pentru a...

Italia ar putea trimite trupe de menținerea păcii în Gaza

În abia cea ce-a doua zi de pace din Fâşia Gaza, apar întrebări cu privire la cine ar putea guverna enclava dacă acordul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă