9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialBârlogul lui Gaddafi: Lux şi kitsch

Bârlogul lui Gaddafi: Lux şi kitsch

După cucerirea de către insurgenţi a complexului prezidenţial Bab al-Aziziya, în care Muammar Gaddafi, familia sa şi demnitari de vârf au locuit până nu demult, locuitorii din Tripoli au năvălit pentru a vedea cu ochii lor cum a trăit fostul conducător – dar şi pentru a-şi lua câte un suvenir.

 

Şase kilometri pătraţi, cât un mic oraş în mijlocul capitalei – aceasta este suprafaţa complexului Bab al-Aziziya, în care Gaddafi şi apropiaţii săi au trăit până săptămâna trecută: giganticele spaţii verzi, vilele şi clădirile oficiale erau încercuite de un zid gros şi înalt, care îi despărţea pe cei aflaţi la vârful regimului Gaddafi de cetăţenii lor. O dată cu căderea regimului şi a zidurilor, complexul lui Gaddafi a devenit peste noapte principala atracţie turistică a capitalei libiene.

Muhsen al-Gubbi a fost unul dintre primii luptători insurgenţi care au pătruns în „oraşul interzis”; în cotidianul britanic The Guardian, acesta descrie ce l-a impresionat cel mai mult în spatele zidurilor: „Peste tot erau BMW-uri, Mercedesuri şi arme. La etaj aveau cutii întregi cu ochelari de soare Cartier,  poate o sută de perechi. Am luat câteva să le fac cadou, şi am luat şi câteva perechi de chiloţi – ai lui Gaddafi şi ai soţiei sale. Toţi chiloţii lor sunt negri”.

Tuneluri, şampanie şi The Economist

Una dintre atracţiile din Bab al-Aziziya este reţeaua de tuneluri şi bunkere de sub complex, care se întinde pe kilometri întregi. O altă atracţie o reprezintă vilele fiilor lui Gaddafi (cea în care a trăit el a fost în mare parte mistuită de flăcări); casa lui Saif al-Islam, fiul pe care Gaddafi avea probabil de gând să îl facă urmaşul său la conducerea ţării, este o vilă luxoasă în stil european. Din mobilier şi articolele mai scumpe nu a rămas prea mult, scrie The Guardian, iar lăzile cu şampanie Dom Perignon şi whisky Johnnie Walker Blue Label au fost deja golite de rebeli. Pe podelele acum pline de mizerie se găsesc atât DVD-uri cu cele mai recente filme de la Hollywood, cât şi un număr din luna ianuarie al revistei The Economist. Într-un garaj subteran, rebelii au găsit un mic Fiat 500, care în versiunea standard costă circa 12.000 de euro. Cel al liderului libian avea însă o valoare de 200.000 de euro – fiind dotat cu un motor electric, un bord poleit cu aur şi o hartă a Africii în locul emblemei Fiat.

Nu numai complexul prezi-den-ţial, ci şi celelalte vile ale lui Gaddafi şi ale fiilor săi au fost asaltate de locuitorii oraşului; la „Fermă”, o altă reşedinţă a lui Gaddafi, cai şi cerbi păşteau în apropierea unui bazin gol, printre statui de marmură ce reprezentau lei, tigri şi urşi.

„O viaţă bună, timp de 40 de ani”

Unii vizitatori s-au arătat însă puţin dezamăgiţi de faptul că nu au găsit un lux atât de fastuos pe cât şi-ar fi imaginat. „Admit că Gaddafi nu trăia ca un miliardar”, a declarat un doctor din Tripoli, aflat printre vizitatori, pentru New York Times; „însă fiii lui, cei din tribul său şi toate familiile lor au dus o viaţă bună, şi au dus-o timp de 40 de ani”.

Astăzi, viaţa bună a luat sfârşit pentru familia Gaddafi, şi este greu de crezut că se va mai întoarce – asemenea Lamborghi-niului alb al unuia din fiii dictatorului: mândrul şofer al aces-tuia este acum unul dintre insurgenţi.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă