21.7 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăSpecialBaritonul Dan Iordăchescu a murit. Când va fi înmormântat

Baritonul Dan Iordăchescu a murit. Când va fi înmormântat

Celebrul bariton Dan Iordăchescu a murit, duminică, la vârsta de 85 de ani. Sicriul cu trupul neînsuflețit va fi depus, marți, la Opera Națională din București, iar înmormânatrea va avea loc miercuri, de la ora 12:00, la Cimitirul Bellu din București, potrivit  Agerpres. 

Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, și directorul general interimar al ONB, George Călin, îi vor aduce un ultimul omagiu artistului. Anterior, sicriul s-a aflat la Ateneul Român.

Născut în 2 iunie 1930, la Vânju Mare, județul Mehedinți,  Dan Iordăchescu a fost prim-solist al Filarmonicii de Stat ”George Enescu”, între anii 1978-1988 .

Din anul 1979, Iordăchescu a susținut cursuri de masterat în Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Filipine, Grecia, Turcia (a locuit 6 ani și jumătate la Istanbul) și România. A fost profesor universitar la Academia de Muzică din București. Din 1993, a fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

În cele 262 de turnee întreprinse, a fost prezent pe cele mai importante scene lirice din 331 de orașe, 61 de capitale și 86 de metropole din întreaga lume. I-a avut parteneri pe Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Mario del Monaco, Montserrat Caballe, Renata Scotto, Virginia Zeani și mulți alți mari artiști.

A fost numit de presa internațională ”cea mai bună voce de bariton din lume” (1975) și ”cel mai mare cântăreț mozartian”. A participat la 31 de festivaluri europene, americane și sud-est asiatice. A fost președinte de onoare al Festivalului Donizetti de la Zvolen — Bratislava 1993-1999, președinte al Concursului Internațional Maria Callas — Salonic — martie 1978, membru în juriile mai multor concursuri internaționale.

A câștigat 13 premii (10 mari premii) în competiții internaționale și naționale de canto. Baritonul Dan Iordăchescu a fost singurul cântăreț de operă și concert din lume care a câștigat trei mari premii internaționale, toate jubiliare: Premiul Robert Schumann, la comemorarea a 100 de ani de la moartea acestuia, în 1956, la Berlin Zwickau, Premiul jubiliar W.A. Mozart, evocând ilustra memorie a lui Mozart, la 200 de ani de la moartea acestuia, în 1956, și Premiul Musorgski, la Geneva, comemorând 75 de ani de la dispariția marelui compozitor.

 

 

Cele mai citite

Sondajele online au devenit un instrument prin care politicienii influențează opinia publică, avertizează rectorul SNSPA

Sondajele online au devenit un instrument prin care comunicatorii și politicienii vor să influențeze opinia publică, avertizează profesorul universitar Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale...

40 de grame de heroină introdusă în România. DIICOT a prins în flagrant unul dintre inculpați

La data de 12 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au emis un...

Sebastian Burduja, despre solidaritate și spirit de echipă

Sebastian Burduja, ministrul energiei, invitat în podcastul Stakeborg, și întrebat ce carte ar fi viața lui, spune că un capitolul din prezent l-ar numi...
Ultima oră
Pe aceeași temă