19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialBărbaţi înarmaţi au preluat controlul asupra unui oraş din Irak după confruntări...

Bărbaţi înarmaţi au preluat controlul asupra unui oraş din Irak după confruntări violente

Bărbaţi înarmaţi au preluat controlul asupra Suleiman Bek, un oraş aflat la nord de Bagdad, după confruntări sângeroase cu forţele de securitate miercuri, au raportat responsabili citaţi de AFP, informează Mediafax.

Forţele de securitate s-au retras complet din zonă, aflată acum sub controlul combatanţilor, a afirmat pentru AFP Shalal Abdul Baban, un responsabil al administraţiei locale. Niyazi Maamar Oghlu, membru al Consiliului provincial al regiunii Salaheddine, de care depinde Suleiman Bek, a declarat de asemenea că autorităţile nu mai controlează acest oraş.

Cei doi responsabili au precizat că un drum strategic care leagă Bagdad de Touz Khourmatou, un oraş la nord de Suleiman Bek, a fost blocat.

Marţi, confruntările au izbucnit la Houweijah, în nordul ţării, provocând 53 de morţi, când poliţia a intervenit la locul unei adunări a manifestanţilor sunniţi care se desfăşura de patru luni pentru a protesta faţă de politica premierului şiit Nouri al-Maliki.

Cel puţin 125 de persoane au fost ucise în două zile de violenţe în Irak, majoritatea confruntărilor fiind legate de aceste manifestaţii.

Miercuri, 23 de persoane au fost ucise, dintre care 19 în atacuri lansate ca represalii la confruntările din Houweijah, au precizat responsabilii.

Aceste violenţe sunt cele mai sângeroase de la începutul manifestaţiilor anti-Maliki în decembrie, în provinciile cu majoritate sunnită din nordul ţării. Protestatarii solicită demisia premierului şi sfârşitul “marginalizării” a cărei victimă se consideră comunitatea sunnită, minoritară în Irak.

Cele mai citite

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă