5.9 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialBărbat suspectat de înşelăciuni prin anunţuri fictive pe internet, reţinut. Ce recomandă...

Bărbat suspectat de înşelăciuni prin anunţuri fictive pe internet, reţinut. Ce recomandă poliţiştii cu privire la CUMPĂRĂTURILE ONLINE

Un bărbat suspectat că a înşelat mai multe persoane, prin anunţuri online fictive de vânzare a unor produse electronice, a fost prins de poliţişti în Ilfov şi reţinut, urmând să fie prezentat instanţei, cu propunerea de arestare, informează Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Suspectul, în vârstă de 36 de ani, ar fi postat pe site-uri de specialitate anunţuri de vânzare a unor bunuri electronice, însă, după ce primea banii, nu mai livra marfa, susţin poliţiştii.

La dosarul penal din acest caz, constituit la nivelul Direcţiei de Investigaţii Criminale din IGPR, au fost conexate 16 plângeri penale depuse de victime din mai multe localităţi, a precizat sursa citată.

Pentru identificarea suspectului, poliţiştii au făcut o percheziţie în judeţul Ilfov, la locuinţa acestuia, de unde au ridicat două laptop-uri, trei telefoane mobile şi cinci cartele telefonice, medii de stocare a datelor, carduri bancare şi înscrisuri ce pot constitui mijloace de probă, mai arată IGPR.

Bărbatul este suspectat că, începând din septembrie 2012, ar fi postat anunţuri de comercializare a unor bunuri electronice (laptop-uri, telefoane mobile, cartele telefonice prepay) pe site-uri de comerţ online. În urma acestora, el ar fi fost contactat telefonic de cumpărători pe care i-ar fi convins să-i achite un avans sau întreaga contravaloare a bunurilor.

Banii erau trimişi în conturi deschise pe numele său, însă bunurile ce făceau obiectul tranzacţiei nu ar mai fi fost livrate cumpărătorilor. Imediat după depunere, suspectul ar fi ridicat banii de la bancomat, schimbând imediat anunţurile şi numerele de telefon utilizate şi găsind noi victime de pe teritoriul întregii ţări, mai spun anchetatorii.

Până în prezent, valoarea prejudiciului cauzat este de peste 30.000 de lei.

Poliţiştii recomandă, printre altele, să nu fie plătite în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute.

“Folosiţi un serviciu de curier cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Plătiţi pentru marfă după ce vă asiguraţi că aţi primit ce aţi comandat”, mai recomandă oamenii legii.

Cele mai citite

Iohannis a readus coaliția la Masa tăcerii, de Ziua Constantin Brâncuși

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a găsit momentul oportun pentru a restabili armonia în coaliția de guvernare, astfel încât el să fie lăsat...

Parlamentarii români au interzis pe platforma TikTok

Parlamentarii români au interzis pe TikTok. Atacul hackerilor asupra Parlamentului României, când infractorii cibernetici au reușit să sustragă multe documente, printre care și...

Declinul valorilor umaniste în societatea românească contemporană: cauze

Într-o lume dominată de tehnologie și pragmatism, societatea românească contemporană se confruntă cu un declin alarmant al valorilor umaniste. Această tendință preocupantă se...
Ultima oră
Pe aceeași temă