13.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialBaraje din Transilvania, sub presiunea reparatiilor urgente

Baraje din Transilvania, sub presiunea reparatiilor urgente

Mai multe constructii hidrotehnice din Transilvania, cu rol de aparare impotriva inundatiilor, inregistreaza probleme deosebite in ceea ce priveste siguranta de exploatare. Aceasta concluzie rezulta dintr-un raport al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, realizat in urma verificarii de catre specialisti a digurilor de aparare, respectiv a acumularilor permanente si nepermanente.
Potrivit specialistilor Ministerului Mediului, siguranta in exploatare este pusa in pericol in cazul barajelor lacurilor piscicole de pe Valea Fizesului (judetul Cluj) – Catina, Geaca, Sucutard – si de pe Valea Apatiului Mic (judetul Bistrita-Nasaud) – Taga Mare. Aceste baraje prezinta o degradare accentuata a coronamentelor si a descarcatorilor de ape mari.
„Lucrarile de punere in siguranta se desfasoara lent, cu toate ca Sistemele de Gospodarire a Apelor verifica frecvent stadiul executiei si impune termene si responsabilitati pentru societatile piscicole care le au in administrare”, se precizeaza in documentul ministerului.
Raportul a subliniat necesitatea punerii in siguranta a barajului si a echipamentelor hidromecanice de la MHC Bistrita, de pe raul Somesu Mare, apartinand Sucursalei Hidrocentrale Cluj-Napoca, dar si a barajelor – priza Nasaud, Beclean, Bistrita, din administrarea primariilor. La barajul pentru acumularea nepermanenta Mihoiesti, din judetul Alba, se impune continuarea, intr-un ritm sustinut, in anul 2006, a lucrarilor de investitii pentru punerea in stare de siguranta, avand in vedere rolul important al acestuia pentru atenuarea viiturilor in bazinul hidrografic Aries.
Lucrari de reparatii sunt necesare si la barajele Pischia (judetul Timis), Valea de Pesti (judetul Hunedoara) si Cuceu (judetul Salaj). Specialistii au verificat starea tehnica a lucrarilor de indiguire, starea tehnica a barajelor, stocurile de materiale si mijloace de aparare pentru interventie operativa, fluxul informational si planurile de aparare impotriva inundatiilor.
O alta concluzie rezultata din raport se refera la faptul ca majoritatea planurilor de aparare impotriva inundatiilor necesita completari si reactualizari, o atentie deosebita acordandu-se planurilor de situatie pe care trebuie amplasate toate zonele cu risc la inundatii de pe raza localitatii.
O situatie deosebita s-a constatat in judetele Timis si Caras-Severin, unde aproximativ 40 la suta din numarul localitatilor nu au planuri de aparare impotriva inundatiilor.

Cele mai citite

Populația conectată la sistemul public de alimentare cu apă a crescut, dar milioane de oameni sunt în continuare fără acces

Anul trecut, un număr de 14,7 milioane de persoane din România erau conectate la sistemul public de alimentare cu apă, reprezentând 77,1% din populația...

Costin Amzăr, împrumut surpriză la Al Nasr Dubai!

Dinamo a anunțat împrumutul lui Costin Amzăr la Al Nasr Dubai, echipa din Emiratele Arabe Unite, și pregătește deja un înlocuitor de top. Costin Amzăr,...

O strângere de mână i-a adus moartea liderului Hezbollah

Canalul saudit de știri Al Hadath a transmis că un bărbat care a venit din Iran, i-a strâns mâna lui Nasrallah și a uns-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă