13.3 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialBarack Obama: Nimic nu poate zdrobi voinţa Statelor Unite

Barack Obama: Nimic nu poate zdrobi voinţa Statelor Unite

“Nimic nu poate zdrobi voinţa” americanilor atunci când sunt uniţi, nici chiar terorismul, a afirmat duminică preşedintele Barack Obama, în cadrul unui discurs care a marcat comemorarea a zece ani de la atentatele din 11 septembrie, informează Mediafax.

“Timp de decenii, americanii vor vizita monumentele ridicate în memoria celor care au murit la 11 septembrie. Îşi vor plimba degetele pe locurile unde numele celor pe care îi iubim sunt gravate în marmură şi piatră şi vor admira vieţile pe care le-au trăit ei”, a declara Obama la încheierea unei zile în care a mers în cele trei locuri ale atacurilor din 2001, la New York, în Pennsylvania (est) şi la Washington.

“În faţa pietrelor funerare (de la cimitirul militar naţional) din Arlington, în cimitirele paşnice şi locurile din micile oraşe din cele patru colţuri ale ţării noastre, ei vor aduce un omagiu celor care au murit în Afganistan şi Irak. Vor vedea numele celor dispăruţi pe poduri şi statui, în grădini şi şcoli”, a continuat preşedintele.

“Vor şti că nimic nu poate zdrobi voinţa Statele Unite când sunt cu adevărat unite. Îşi vor aminti că am triumfat în faţa sclaviei şi a Războiului de Secesiune, a recesiunilor şi revoltelor, a comunismului şi, da, a terorismului”, a declarat el la un “concert pentru speranţă” la Kennedy Center din Washington.

“Îşi vor aminti că nu suntem perfecţi, dar că democraţia noastră este solidă şi că democraţia, care reflectă imperfecţiunea omului, oferă, de asemenea, ocazia de a ne perfecţiona uniunea”, a menţionat Obama.

“Acestor lucruri le aducem un omagiu în aceste zile de comemorare naţională, acestor aspecte ale experienţei americane care sunt durabile şi hotărârii (noastră) de a progresa ca un singur popor”, a declarat el, asigurând că “aceşti ultimi zece ani au arătat că Statele Unite nu cedează în faţa fricii”.

Din 11 septembrie, “multe lucruri s-au schimbat pentru americani”, a recunoscut el: “am cunoscut războiul şi recesiunea, dezbateri aprinse şi diviziuni în plan politic”.

“Dar astăzi, este important să ne amintim ce nu s-a schimbat. Caracterul nostru naţional nu s-a schimbat. Credinţa noastră, în Dumnezeu şi în alţii, nu s-a schimbat”, a declarat Obama, pe un ton grav.

“Credinţa noastră în Statele Unite, născute dintr-un ideal atemporal potrivit căruia bărbaţii şi femeile trebuie să se guverneze ei înşişi, că toţi oamenii s-au născut egali şi merită aceeaşi libertate de a-şi hotărî propriul destin, această credinţă nu a fost decât consolidată prin încercări”, a declarat el.

Duminică, Obama a mers succesiv la New York, pentru o ceremonie la locul unde se înălţau turnurile gemene ale World Trade Center, la Shanksville în Pennsylvania, locul unde s-a prăbuşit zborul 93 al United Airlines ai cărui pasageri au opus rezistenţă teroriştilor, şi la Pentagon, în apropiere de Washington, lovit şi el de unul dintre cele patru avioane deturnate de Al-Qaeda.

Cele mai citite

Liderii Coaliției lucrează la listele de la europarlamentare. Se caută independeți pentru Bruxelles și București

Liderii coaliției PSD-PNL negociază dur pentru listele europarlamentare, dar și funcția de primar general al Capitalei și cele care vor fi după alageri. O...

Firea poate, într-un final, să fie candidatul PSD la Capitală. Ciolacu vrea doar ca social-democrații să voteze candidatul PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Gabriela Firea și-a văzut visul cu ochii: poate fi candidatul Partidului Social Democrat (PSD) pentru funcția de primar general al Capitalei. Președintele...

Top 10 urări în Luna Iubirii, ancorate în realitatea cotidiană

Ilustrație: Marian Avramescu În Luna Iubirii, ACADEMIA CAȚAVENCU vă prezintă cele mai inspirate declarații de dragoste pentru persoana îndrăgită, ancorate în realitatea cotidiană. Te iubesc...
Ultima oră
Pe aceeași temă