Gazprom a anuntat ieri ca va cumpara 72% din actiunile companiei petroliere Sibneft pentru 13 miliarde de dolari in ceea ce a devenit cea mai mare tranzactie din istoria Rusiei. Patronul Sibneft, nimeni altul decat oligarhul Roman Abramovici, va obtine aproximativ 9 miliarde de dolari, dublandu-si in acest fel averea.
Afacerea a surprins pe toata lumea, atat in Rusia, cat si in Occident. Gazprom, deja numarul unu mondial in productia de gaze naturale, este compania de casa a lui Vladimir Putin si a Kremlinului. Presedintele Gazprom, Dmitri Medvedev, este, in acelasi timp, si principalul consilier al lui Putin.
Achizitionarea Sibneft readuce in mainile statului peste 50% din rezervele de petrol si gaze ale Rusiei, un program urmarit cu consecventa de Putin de la venirea la putere.
Ceea ce se intreaba insa toata lumea este ce l-a apucat pe Putin sa plateasca actiunile Sibneft cu atata amar de bani cand ar fi putut sa le ia gratis. Kremlinul isi apara optiunea motivand ca respecta dreptul de proprietate, dar dupa ce s-a intamplat cu cealalta mare companie petroliera privata, Yukos, si cu patronul ei, Mihail Hodorkovski, nimeni nu mai da doi bani pe dreptul de proprietate in Rusia.
Asadar, pe de o parte, Hodorkovski sfarseste la inchisoare, condamnat la opt ani pentru frauda, iar Yukos este dezmembrata fortat si preluata de stat, iar pe de alta, Abramovici primeste 9 miliarde pe o companie pe care a cumparat-o cu numai 100 de milioane in 1995 si poate sa isi vada linistit de marea sa pasiune, clubul de fotbal Chelsea Londra. Doi oligarhi, ambii cu un trecut invaluit in ceata afacerilor mafiote din anii lui Boris Eltin, cu destine similare pana la un anumit punct.
Pana la punctul in care unul a decis sa sprijine opozitia, iar celalalt s-a tinut departe de politica. Abramovici a cumparat Sibneft impreuna cu prietenul sau Boris Berezovski. De atunci, Berezovski a devenit unul dintre cei mai aprigi critici la adresa lui Putin si acum traieste in exil, la Londra. Abramovici a invatat repede lectia Berezovski si a fost atent sa nu il supere cu nimic pe tarul de la Kremlin. Hodorkovski, nu.
Cand a castigat alegerile, Vladimir Putin a promis ca va pune capat regimului clientelar controlat de oligarhi. Afacerea Gazprom-Sibneft demonstreaza ca Putin nu a avut niciodata de gand sa elimine oligarhia, ci doar sa o controleze. Analistii occidentali sustin ca daca Sibneft ar fi fost scoasa la vanzare libera Abramovici ar fi obtinut un pret dublu.
Morala acestei afaceri este ca, daca esti om de afaceri in Rusia, atat timp cat te tii departe de tentatia puterii politice si faci ce ti se spune, poti sa faci linistit o groaza de bani. Daca ai calcat insa pe teritoriul Kremlinului, platesti scump, cu propria libertate, asa cum a facut-o Hodorkovski, sau poate chiar cu viata.