20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBanii sau viaţa!

Banii sau viaţa!

Mihnea Ionescu, şeful secţiei Sport a TVR, a fost ameninţat cu moartea dacă nu scoate toţi banii de către un localnic din oraşul sud-african Cape Town.

Ecourile Cupei Mondiale la fotbal din Africa de Sud încă nu s-au stins pentru multă lume, deşi competiţia s-a încheiat de ceva vreme. Printre cei care încă nu s-au trezit din visul sud-african se numără şi Mih­nea Ionescu, redactorul-şef al departamentului Sport al TVR 1, unul dintre cei patru comen­tatori care au transmis meciurile Mondialului în direct de la faţa locului.

Amintirile despre competiţie sunt încă vii în mintea jurnalis­tului, mai ales că abia acum poate povesti relaxat despre faţa nepriete­noasă a acesteia şi cum a trecut pe lângă moarte fără să-şi dea seama.

Avertizări la plecarea din ţară

Cu câteva luni bune înainte de plecarea spre Africa de Sud, comentatorii TVR Narcis Şelaru, Marian Olaianos, Dragoş Bocanaciu şi Mihnea Ionescu au avut o întâlnire, de lucru să-i spunem, cu Radu Gabriel Safta, ambasadorul României în ţara gazdă a Cupei Mondiale. Acesta le-a povestit de toate, şi bune, şi mai puţin bune, despre ţara cunoscută drept una dintre cele mai periculoase din cauza conflictelor interetnice. Printre altele, diplomatul i-a avertizat asupra zonelor pe care ar trebui să le evite în oraşele unde au de comentat. I-a sfătuit să nu poarte la vedere brăţări sau ceasuri de valoare la mâini, lanţuri groase de aur la gât sau alte bijuterii care ar putea atrage atenţia, să meargă de regulă cu autobuzele acreditate şi în general să nu se aventureze pe jos, pentru că în Africa de Sud circulă o vorbă: „Albii nu prea circulă cu trenul”. Diplomatul i-a liniştit însă, confirmând faptul că gazdele au mobilizat un număr uriaş de forţe de ordine care să asigure paza.

Mici inconveniente

Cu toţii au plecat în gând cu sintagma clasică „nu mi se poate întâmpla tocmai mie ceva”. La fel ca şi colegii săi, şeful Sport TVR 1 a plecat destul de relaxat spre Cape Town, de unde a co­mentat cele mai multe meciuri.

Odată ajuns la destinaţie, au început să apară mici probleme, dar de obicei inerente la o com­petiţie de asemenea amploare. Autobuzele care transportau ziariştii nu respectau programul şi veneau ori foarte devreme, ori foarte târziu; clima era extrem de ciudată, cu temperaturi ex­trem de ridicate ziua, mai ales dacă era soare, şi foarte coborâte seara; pentru a ajunge la locul pentru comentatori urca şase etaje cu liftul şi apoi încă unul pe scări şi aşa mai departe. Una peste alta însă, atmosfera era frumoasă şi te împingea să nu ţii seama de toate avertizările primite la plecarea din ţară.

Nici un poliţist nu i-a sărit în ajutor

Aşa se face că, după meciul Coreea de Nord-Portugalia, care s-a încheiat pe la orele prânzului, cum autobuzul oficial nu sosea, jurnalistul s-a alăturat unui grup de portughezi şi a plecat spre un restaurant din centrul oraşului cu mijloacele locale de transport în comun.

La un moment dat, rămas singur în căutarea unui loc unde să ia masa, comentatorul TVR a văzut un localnic de culoare, îmbrăcat destul de ponosit, care s-a îndreptat direct spre el. „«Dacă nu vrei să fac o crimă,
dă-mi toţi banii pe care îi ai la tine», a spus tipul calm, cu acelaşi ton cu care mi-ar fi cerut o ţigară”, ne-a povestit Mihnea Ionescu la câteva săptămâni după revenirea sa în ţară.

„I-am zis sigur pe mine: omule, eşti sonat! Sunt sute de poliţişti în jur care te vor imobiliza înainte să apuci să faci vreo mişcare. Tipul, deloc impresionat de vorbele mele, mi-a spus privindu-mă calm în ochi: cred că tu eşti nebunul şi nu ştii ce vorbeşti! Iritat am început să strig, «police, police!», căutând din ochi un poliţist. La fel de calm cum m-a abordat, negrul mi-a întors spatele şi a plecat liniştit, lăsându-mă pe  mine să strig după poliţie. Abia după ce am văzut că, în ciuda strigătelor mele destul de disperate, n-a apărut nici unul dintre miile de poliţişti care mişunau peste tot, mi s-au tăiat picioarele, iar prin minte au început să mi se perinde tot felul de scenarii”, şi-a încheiat povestea Mihnea Ionescu, al cărui chef de plimbări solitare pe jos prin oraş s-a spulberat instant după acel incident.  

 

„Atacat” de japoneze

„Pericolele” nu l-au ocolit pe Mihnea Ionescu nici la postul de comentator. Pentru că nu avea două – trei gărzi de corp la fel ca Jürgen Klinsmann, care a comentat pentru postul german RTL, în timpul meciului Franţa – Uruguay, şeful Sport TVR 1 a fost „atacat” de câteva japoneze. Dornice să se fotografieze la masa de comentator, asiaticele au sărit peste cordonul care separa zona mass-media de public şi, în dorinţa de a obţine poze cât mai spectaculoase, au început să îi amestece hârtiile sau să-l îmbrăţişeze, în ciuda încercărilor „disperate” ale jurnalistului de a scăpa de ele.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă