11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialBani "tocaţi" pe măsuratul copacilor şi numărarea boscheţilor

Bani “tocaţi” pe măsuratul copacilor şi numărarea boscheţilor

În plină criză, Primăria Galaţi alocă fonduri pentru inventarierea şi măsurarea copacilor, indiferent dacă sunt pe domeniul public sau prin curţile gălăţenilor. Aceste operaţiuni cor costa bugetul municipalităţii 5 miliarde lei vechi, fără TVA. Probabil că odată şi odată tot ar fi trebuit realizat şi un „Registrul local al spaţiilor verzi”, dar în condiţiile în care au fost sistate foarte multe investiţii în infrastructură şi a fost nevoie chiar de o restricţionare a iluminatului public din cauză că primăria nu are bani, credem că nu a fost ales cel mai bun moment pentru o astfel de cheltuială.

Purtătoarea de cuvânt a Primăriei Galaţi, Nicoleta Manole, ne-a declarat că municipaliatea are obligaţia de a elabora acest „Registru” în baza Legii 24/2007 şi a Ordinului 1549/2008, al Ministerului Dezvoltării. Pe atunci nu era criză! Acum e!

Realizarea „Registrului” vizează inventarierea parcurilor şi a scuarurilor de pe domeniul public, a spaţiilor verzi cu acces limitat, din curţile şcolilor sau altor instituţii, dar şi a spaţiilor verzi din curţile gălăţenilor. În baza acestor date se vor realiza o hartă la scara 1 la 500 şi transpunerea în format GIS a spaţiilor verzi.

Marea numărătoare a copacilor

În cadrul inventarierii calitative, pentru fiecare arbore din Galaţi trebuie specificate 28 de date, cum ar fi „numărul de identificare” primit de arborele respectiv, parcela, specia, denumirea ştiinţifică, natura speciei. Urmează descrierea geometrică, „forma trunchiului”, „forma coroanei”, „dominanta coroanei”, „anomalii ale coroanei”, apoi secţiunea de estetică: „valoarea peisagistică”. Se vor realiza şi fotografii în format JPEG. Altă informaţie, mai greu de stabilit, e „vârsta”! La anumite specii de arbori, vârsta se citeşte în cercurile concentrice din secţiunea trunchiului, ceea ce presupune citirea vârstei cu „ajutorul” unei drujbe. Probabil că recenzorii vor aproxima. În altă ordine de idei, coincidenţa face ca funcţionara desemnată de primar să se ocupe de contractul inventarierii copacilor să se numească tocmai Teofila Toporău!

Situaţie ridicolă: măsurarea arborilor!

Timp de doi ani, cât va dura inventarul, Galaţiul va fi animat de scene incredibile, echipe specializate trebuind să măsoare copacii, pentru că în „Registru” trebuie trecute „diametrul” şi „lungimea trunchiului”, „înălţimea” şi „diametrul coroanei”. Întrebarea este ce dispozitive vor fi utilizate pentru măsurarea înălţimii şi a diametrelor coroanelor unor arbori impozanţi. O ipoteză ar fi utilizarea a două macarale cu nacele, din care doi lucrători să măsoare coroanele cu ruleta.

Se numără şi boscheţii din Pădurea Gârboavele

Şi Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi a lansat licitaţia pentru desemnarea firmei care să ofere „Servicii de consultanţă pentru elaborarea, dezbaterea şi avizarea Planului de management al Ariei naturale protejate Pădurea Gârboavele, aferente implementarii proiectului «Salvaţi aria protejată Pădurea Gârboavele»”. Valoarea contractului e de 549.718 lei, plus TVA. Firma câştigătoare trebuie să facă „inventarierea tipurilor de habitate şi specii de floră şi faună” şi harta „privind distribuţia speciilor de floră şi faună”. CJ nu ar fi trebuit neaparat să angajeze o firmă, pentru că are specialişti la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, de sub autoritatea sa. La Grădina Botanică are specialişti în „floră”, iar la Grădina Zoo specialişti în „faună”, care ar fi putut face hărţile respective mai bine şi mai ieftin decât un SRL.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă