9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialBani pentru turismul din Maramures

Bani pentru turismul din Maramures

– 170.000 de euro au fost alocati cu titlu de cofinantari pentru infrastructura maramureseana din zonele cu potential turistic.

Maramuresenii vor investi 640.000 de lei (echivalentul aproximativ a 170.000 de euro) pentru dezvoltarea infrastructurii in cinci localitati cu potential turistic. Astfel, banii vor merge pentru sustinerea proiectelor de dezvoltare locala si proiecte de infrastructura care necesita cofinantare locala in Salistea de Sus, Basesti, Poienile de sub Munte, Moisei si Rozavlea. Cele mai mari sume vor merge in orasul Salistea de Sus (300.000 de lei), Moisei (140.000 de lei) si Poienile de sub Munte (100.000 de lei). Comunelor Basesti si Rozavlea le-au fost repartizate cate 50.000 de lei. Bani au fost "disponibilizati" de Directia Generala a Finantelor Publice Maramures care a anuntat ca a depasit prevederile initiale ale sumelor din cota de 22% din impozitul pe venit. Conform legii finantelor publice locale, surplusul de 640.000 de lei poate fi distribuit pentru proiectele locale de infrastructura si dezvoltare, asa ca administratia judeteana a decis sa vireze banii catre cinci comunitati.
Toate cele cinci localitati maramuresene carora le-au fost repartizati banii au potential turistic ridicat. Autoritatile estimeaza ca, datorita acestei infuzii de capital, care va fi folosita la dezvoltarea infrastructurilor locale, ar putea creste semnificativ numarul turistilor.
De pilda, in Salistea de Sus, localitatea care a primit cei mai multi bani la aceasta ultima rectificare bugetara a anului, strategia de dezvoltare turistica a oraselului situat la confluenta raurilor Iza si Buleasa consemneaza necesi-tatea dezvoltarii insfrastructurii zonale. Cu numeroase pensiuni agroturistice amplasate intr-un peisaj inca nealterat si brazdat de izvorul de apa sarata de pe V-alea Slatinii, localnicii isi pastreaza obiceiuri si traditii stravechi.

PROBLEME
Multi dintre localnici sunt dezamagiti de faptul ca eforturile lor de dezvoltare a turismului local (ospitalitate, pensiuni curate, mancare preparata din produse ecologice sau dulciuri facute din fructe de padure) se izbesc de neplacerile cauzate de infrastructura judeteana degradata si de reteaua stradala si pietonala improprie turismului din mileniul al III-lea. Cu aceleasi probleme se confrunta si administratorii comunei Basesti. Situata la poalele zonei Codru si supranumita "Mica Roma", zona ofera conditii deosebite pentru dezvoltarea agroturismului, iar edilul Ioan Calauz vrea sa axeze dezvoltarea comunei si spre acest domeniu pana acum insuficient sustinut tocmai din cauza lipsei investitiilor majore in infrastructura.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă