Inchisorile de maxima securitate din Guatemala au fost scena unor rafuieli sangeroase intre puscariasi din bande rivale. Inarmati cu grenade, arme automate si cutite, acestia s-au macelarit unii pe altii, bilantul infruntarilor fiind crunt: 31 de morti si peste 70 de raniti.
Autoritatile, care abia dupa cateva ore au reusit sa preia controlul asupra penitenciarelor, sunt de parere ca atacurile au fost bine pregatite si coordonate. Potrivit ministrului guatemalez de Interne, Carlos Vielmann, citat de AFP, cele mai multe victime, 18, s-au iregistrat la inchisoarea El Hoyon din Escuintla (55 kilometri sud de capitala Guatemala), construita special pentru membrii gruparilor mafiote. Cadavrele au fost gasite ciuruite de gloante. Alti opt morti s-au inregistrat la penitenciarul Pavon, rezervat condamnatilor fara drept de apel. La centrul de detentie Canada Farm au fost ucisi doi detinuti, ambii in explozia unei grenade. Tot doi au murit, cu gatul taiat, la puscaria Mazatenango. Un detinut minor a fost ucis la centrul corectional din Las Gaviotas.
Potrivit sefului politiei din Escuintla, violentele au inceput in momentul cand puscariasii din banda Mara Salvatrucha „au vrut sa-i lichideze pe cei din gruparea Mara 18”. Este vorba despre cele mai periculoase organizatii criminale din America Centrala, deosebit de active in Guatemala, Salvador si Honduras. Cunoscute sub numele de „maras”, aceste grupari au aparut in anii '80 in cartierele latino-americane din Los Angeles, SUA, de unde s-au extins ulterior spre sud, recrutandu-si membrii din randul tinerilor defavorizati de la periferia marilor orase.
In Guatemala bandele isi regleaza deseori conturile sub privirile neputincioase ale politiei. „In inchisori nu exista nici un control. Detinutii isi fac rost de arme, de droguri, de telefoane si de alte obiecte interzise mizand pe complicitatea gardienilor”, remarca directorul unui ONG local. Ministrul de Interne a recunoscut aceste disfunctii si a anuntat ca va construi doua noi penitenciare, mai sigure. Este greu de crezut insa ca astfel poate fi stopata criminalitatea galopanta din aceasta mica republica latino-americana cu o populatie de 13 milioane de locuitori.
Epidemie de crime
Dupa 36 de ani de razboi civil (1960-1996) in care au murit peste 200.000 de oameni, violenta a ramas larg raspandita in Guatemala. Adolescentele sunt primele si cele mai numeroase victime, dupa cum o demonstreaza statisticile, dar si o serie de crime atroce inregistrate in ultima vreme. Deborah Vineda, de 16 ani, a fost rapita, violata si taiata in bucati cu ferastraul deoarece refuzase sa fie prietena unui gangster. Sora ei, Olga, de 11 ani, a avut aceeasi soarta. O alta tanara, Andrea Bacaro (17 ani), a fost gasita intr-un sac de plastic, cu gatul taiat, avand scrijelit in carne cuvantul „Razbunare”. Tot la 17 ani, Sandra Godoy a fost ucisa si mutilata pentru a nu depune marturie intr-un proces. De la inceputul anului, 225 de femei au fost omorate in Guatemala, cifra adaugandu-se celor 494 omorate anul trecut. „Brutalitatea acestor crime arata ca formele extreme de violenta sexuala si discriminarea predomina in Guatemala”, constata organizatia Amnesty International, citata de BBC.