3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialBăncile, deschise 24 h pe internet

Băncile, deschise 24 h pe internet

Transferuri inter sau intrabancare, plata facturilor de orice tip sau achiziţionarea de bunuri de servicii pot fi efectuate oricând cu bani electronici. Nu mai staţi la cozi pentru plata facturilor sau ratelor! Este un îndemn pe care ar trebui să-l facă orice utilizator al serviciilor de online banking (accesul la conturile bancare printr-o interfaţă accesibilă pe internet). Totul poate fi făcut extrem de uşor, online, din confortul locuinţei personale. „Îmi strâng facturile dintr-o lună şi, la un moment dat, le plătesc pe toate deodată”, explică Emil Mireanu, un tânăr de 26 de ani care lucrează într-o multinaţională. Mireanu, care petrece în medie 10 ore pe zi la serviciu, spune că puţinul timp pe care-l are liber doreşte să-l petreacă departe de problemele cotidiene.
„Nu am timp să alerg pe la diverse ghişee ca să-mi plătesc facturile şi de accea prefer interfaţa online”, spune tânărul. Are două carduri de la două bănci diferite. Spune că şi-a activat serviciul de online banking pe amândouă, dar că pentru plata facturilor foloseşte doar unul singur pentru că are comision zero. Este bine de ştiut că nu toate aceste plăţi sunt gratuite şi că majoritatea băncilor taxează operaţiunile de transfer interbancar (între conturile aceleiaşi bănci) cu un leu. „Nu mi se pare o sumă exagerată, în condiţiile în care economisesc foarte mult timp. Da, timpul costă bani!”,  spune râzând Mireanu. Dar sunt şi bănci care taxează doar operaţiunile interbancare (către conturile altei bănci).

Cum plătiţi factura

Plăţile utilităţilor – de la gaze până la telefonul fix sau mobil – se fac cel mai repede. Aproape toate firmele au deschise conturi la majoritatea băncilor, deci se va efectua un transfer interbancar. Unele bănci oferă deja o listă ce conţine toate firmele către care se pot face plăţi şi atunci nu rămâne decât să selectaţi numele firmei, să introduceţi codul de abonat şi suma de plată. Dacă serviciul online nu oferă lista cu companii, va trebui să introduceţi manual contul IBAN al acesteia. Sfat: la prima plată efectuată către o companie salvaţi operaţiunea. Data viitoare nu va trebui decât să schimbaţi suma pe care o achitaţi, restul detaliilor fiind deja memorate în contul dumneavoastră de online banking.

Securitate în online banking

Serviciile bancare desfăşurate pe internet sunt printre cele mai sigure. Majoritatea băncilor au introdus accesul pe baza unui dispozitiv care generează un cifru unic, asigurând astfel o securitate maximă atunci când utilizatorul intră în contul online sau când efectuează tranzacţii. Fără acest dispozitiv nu se pot genera parolele pentru intrarea în cont sau pentru a „semna electronic” tranzac-ţiile pe care doriţi să le efectuaţi.  

Comisioane principale

Numele băncii             Abonament                        Comision intrabancar*/interbancar

Alpha Bank                   gratuit                                      între 0 şi 2 lei / necunoscut

BancPost                      gratuit                                       zero / 4,01 lei

BCR                              3 lei                                         0,75-2,25 lei / 1-2,5 lei

Banca Transilvania         1 leu                                cu 10% mai mici decât la ghişeul băncii

BRD                             1 euro                                     2,25-5,25 lei / 3,15-6,15 lei

Garanti Bank                gratuit                                          gratuit / 1 leu

ING bank                      3 lei                                   gratuit / 2 lei + comision Transcard

Raiffeisen Bank                4 lei                                      1 leu / 3,1 lei

* între conturi proprii transferurile sunt gratuite

Nonstop
Plata facturilor la utilităţi;
Plata ratelor (indiferent de banca unde aveţi rata);
Transfer de bani între conturile dumneavoastră sau către alte conturi la aceeaşi bancă sau la altele;
Transferuri către conturi din străinătate (chiar dacă contul este în lei; se face mai întâi schimbul valutar şi apoi se transferă suma în valută).

Cele mai citite

Prezenţa la vot la ora 15.30, la nivel naţional este 34,33%. În 2019, era 29,21%

Aproape 500.000 de români au votat până la ora 15.00 la secţiile de vot din străinătate, mai mulţi decât în 2019, când au fost...

Cristian Popescu Piedone, amendat pentru reclamație nefondată la o secție de votare

Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 5 și candidat PSD Giurgiu la Senat, a primit o amendă de 2.000 de lei după ce...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă