16.9 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăSpecialBanca Mondiala pune pe seama vechiului guvern deteriorarea situatiei bugetare a Romaniei

Banca Mondiala pune pe seama vechiului guvern deteriorarea situatiei bugetare a Romaniei

Cresterea nefundamentata a pensiilor, reducerea contributiilor sociale si alocarile discretionare catre administratiile locale, precum si alte decizii ale fostului guvern luate in 2008 au dus la deteriorarea echilibrului bugetului de stat, se spune intr-un raport publicat vineri de Banca Mondiala preluat de Newsin.

"Noul guvern care a venit la putere la sfarsitul anului trecut a anuntat si aprobat o serie de masuri restrictive care ar putea cel putin partial sa contracareze deteriorarea echilibrului bugetar", se arata in raportul asupra celor mai noi zece membri ai Uniunii Europene.

Cu toate acestea, in functie de evolutiile macroeconomice, guvernele din regiune ar putea fi nevoite sa-si ajusteze si mai puternic cheltuielile, "mai ales in tarile care si-au construit bugetele pe 2009 pe ceea ce se pare a fi prognoze macreconomice optimiste", mai sustin economistii BM.

Totodata, in acest an, presiunile salariale ar trebui sa se diminueze in regiune, desi nivelul la care se vor reduce va depinde "de rigiditatile locale le pietei muncii", se mai arata in raport.

Deficitul bugetar s-a adancit anul trecut pana la un nivel record de 5,2% din produsul intern brut (PIB), iar noul guvern si-a propus sa incheie anul 2009 cu un deficit public de 2% din PIB.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

Cât de mult se poate apăra Europa fără ajutorul Americii?

Pentru ca Europa să umple golul lăsat de absența Americii ar fi necesar mult mai mult decât creșterea cheltuielilor pentru apărare. A doua...

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu cercetată disciplinar

Judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu, cea în mâinile căreia stă soarta unuia dintre cele mai răsunăătoare procese din ultimii ani, cel al lui Vlad...

Savantul de la Cotroceni, garantul fuziunii reușite

Ilustrație: Marian Avramescu Savantul rătăcitor prin lume, președintele Klaus Iohannis, explică fenomenul comasării degenerate din călătorii exotice. Savanții din laboratoarele cu circuit închis ale Palatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă