6.8 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSpecialBanca Mondiala, BERD si BEI vor oferi 31 de miliarde de dolari...

Banca Mondiala, BERD si BEI vor oferi 31 de miliarde de dolari pentru Europa Centrala si de Est

Banca Mondiala si doua banci europene de dezvoltare (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana de Investitii) urmeaza sa anunte vineri, la Londra, ca in urmatorii doi ani vor furniza 31 de miliarde de dolari pentru a veni in sprijinul bancilor si companiilor din Europa Centrala si de Est, informeaza un articol publicat in cotidianul american Washington Post, citat de Agerpres.

Potrivit publicatiei mentionate, ajutorul venit de la cele trei banci va lua forma capitalului, finantarii datoriilor, liniilor de credit si asigurarilor impotriva riscurilor politice. BERD va oferi 7,6 miliarde de dolari pentru sectorul financiar sub forma capitalului si finantarii datoriilor bancilor si direct firmelor mici si mijlocii. BEI va oferi aproximativ 14 miliarde de dolari drept credite pentru comapanii iar Banca Mondiala va oferi aproximativ 9,5 miliarde de dolari sub forma de credite, finantare si asigurari impotriva riscurilor politice.

Anuntul vine la scurt timp dupa ce presedintele Bancii Mondiale, Robert B. Zoellick, a apreciat ca Uniunea Europeana ar trebui sa faca mai mult pentru a sprijini economiile din Europa Centrala si de Est, conducand un efort coordonat pentru a ajuta aceasta regiune. 'Trebuie sa existe un sprijin din partea guvernelor europene. Au trecut 20 de ani de cand Europa a fost unificata in 1989 si ar fi o tragedie daca vom permite ca Europa sa fie divizata din nou', a declarat Robert Zoellick pentru 'Financial Times'.

BEI este bratul financiar al Uniunii Europene iar BERD a fost infiintata in 1991 in scopul sprijinirii tranzitiei fostelor tari comuniste din Europa de Est si URSS spre democratie, multipartidism si economie de piata.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

Teodosie, cu barbă, dar totuși ciuntit ca mitropolit

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a ieșit de la ședința Sfântului Sinod al bărboșilor, încă prezentând păr...
Ultima oră
Pe aceeași temă