15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialBanca foarte rea

Banca foarte rea

Regizorul Tom Tykwer trebuie ca a prevazut criza financiara atunci cand a pornit la drum cu proiectul filmului The International. Sau poate ca nu, dar momentul pentru un film in care personajul negativ este o banca nu putea fi mai bun, mai cu seama ca sentimentul care ar trebui sa ne incerce la final este "hai sa gasim toti bancherii smecheri si sa le infigem cate un glont in cap".

Un thriller rapid, antrenant, excelent filmat, dar poate prea conspirationist pentru unele gusturi si minti mai sceptice: otraviri misterioase si politicieni asasinati in spatele carora se afla o banca luxemburgheza implicata in vanzarea armelor produse in China catre israelieni si teroristi. Bineinteles ca in hatisuri e implicata toata lumea, nu doar Hezbo­llah si Mossad – politia de peste tot, CIA, securitatea rusa. Toata lumea. Si impotriva tuturor se arunca doi idealisti insetati de dreptate: agentul Interpol Louis Salinger (Clive Owen) si parte­nera lui, interpretata de Naomi Watts (personajul ei e femeie maritata si cu copil, pentru ca "The International" e un film atat de serios, incat nici nu trebuie sa-ti treaca prin gand ca ai sa o vezi pe Watts goala la un moment dat).

Un personaj important in tot paienjenisul este un neamt batran, Wilhelm Wexler (Armin Muell-Stahl), in trecut un militant comunist (fost idealist, un fel de Salinger la batranete, caruia idealurile i-au murit). Acum este om de legatura intre bancheri, un tip fin caruia ii place sa intalnesca asasini in galerii de arta. Asta e pretextul pentru una dintre cele mai tari secvente din film, un incredibil duel sangeros intre instalatii, pereti albi, oglinzi si lucrari de arta. O galerie de arta s-ar putea sa nu ti se mai para niciodata la fel dupa ce vezi "The International" – titlul filmului este denumirea data bancii fictive din film – "The International Bank of Business and Credit".

Banca din film, va veti da seama dupa multe hatisuri si parca prea mult dialog explicativ, este raul intruchipat, institutia atotputernica si atotstiutoare care controleaza lumea, datoriile si mizeriile ei. Acum, cand institutiile astea (impersonale, numai sticla si metal si lipsa de expresie, cum ii place lui Tom Tykwer sa le filmeze) sunt pe buzele si in mintea tuturor, un film despre Banca, cea mai rea dintre toate relele, este binevenit. Pe de alta parte, din septembrie incoace, atatea banci au aratat, una dupa alta, ca sunt incapabile sa-si rezolve treburile in propria ograda, incat asa o miza mare precum cea din "The International"risca sa nu fie luata in serios. Si daca ar fi numai asta! Dar elementele puzzle-lului si teoriile conspirationiste mai mult scandate in varii discursuri  decat evocate filmic, toate acestea nu reusesc de fapt, pana la sfarsit, sa se unifice intr-un tot.

 

Actorii joaca linear – Clive Owen e un tip suparat, ii arde sangele in vene, asa ca are acelasi aer incruntat de fiara haituita de la inceput si pana la sfarsit, fara nuante si variatiuni. Pe langa el, personaje bine conturate intarzie sa apara, iar finalul e o gaselnita – mai degraba o glumita, un sfarsit de comedie decat unul de thriller.

Cand tragem linie la sfarsit stim ce poate Tykwer: sa filmeze fain, sa taie excelent, dar politica si lucrul cu actorii nu sunt fineturile lui.

PUTEREA BANULUI   
Thriller, SUA, 2009, 1h 58min.
The International
Regia: Tom Tykwer.
Cu: Clive Owen, Naomi Watts.
Bucuresti (CinemaPRO, Hollywood Multiplex, Movieplex, Starplex, The Light Cinemas), Cluj (Cinema City, Odeon Cineplex), Iasi (Cinema City), Timisoara (Cinema City), Bacau (Cinema City).

Cele mai citite

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...
Ultima oră
Pe aceeași temă