4.9 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialBanatul cultural

Banatul cultural

O noua carte despre Revolutia din Timisoara

Inginerul timisorean Marius Mioc continua seria cartilor sale despre Revolutia din decembrie 1989 din orasul de pe Bega, el insusi arestat in acele zile de cosmar. Noul volum, aparut la Editura „ArtPress”, se intituleaza „Revolutia din 1989, pe scurt” si intregeste inspirat celelalte volume scoase sub semnatura sa in anii trecuti: „Falsificatorii istoriei”, „Revolutia din Timisoara asa cum a fost”, „Revolutia fara mistere” etc.
Autorul aduce atat fapte, cat si interpretari noi, dupa cei 16 ani scursi de la evenimentul respectiv. El tine sa insereze direct pe coperta o principala observatie: „Carte publicata in Timisoara. A nu se confunda cu maculatura publicata in Bucuresti”.

Folclorul romanesc, peste hotare

Peste 40 de componenti ai Ansamblului folcloric „Timisul” din orasul de pe Bega au participat cu succes, la sfarsitul saptamanii trecute, la Festivalul International de Folclor de la Confolens (Franta). Este vorba de una dintre cele mai mari manifestari de acest gen din lume, desfasurata sub egida CIOFF, din cadrul UNESCO.
O alta trupa a aceluiasi ansamblu timisorean, formata din dansatori si orchestra, intreprinde pana in 4 septembrie un lung turneu in SUA si Canada, la invitatia Bisericii Ortodoxe din Chicago (SUA) si a Societatii culturale „Banatul” din Kitchener-Ontario (Canada).

Intalnirea artistilor populari

Muzeul Satului Banatean din Timisoara a gazduit, timp de trei zile, cea de-a VI-a editie a Festivalului National de Mestesuguri si Arta Traditionala, care a reunit peste 40 de artisti populari din toate zonele tarii. Multi dintre acestia au tinut sa ofere celor prezenti o „lectie” pe viu a mestesugului lor traditional, transmis din generatie in generatie.
Nu au lipsit vestitii olari din Horezu, Hunedoara, Baia Mare, Caras-Severin, cioplitorii in lemn, in frunte cu sculptorul Alexandru Perta Cuza din Baia Mare, creatorii de instrumente muzicale traditionale din Muscel sau iconarii pe lemn si sticla. La loc de cinste au fost expuse tesaturile populare cu diverse motive, realizate de Marioara Jebeleanu, Maria Dobanda, Elena Marcovici, mastile populare din partile Sibiului, ouale incondeiate din Moldova, obiectele de uz casnic si imbracaminte mestesugite cu bun gust si inspiratie, toate in cea mai fericita nota de autentic, cum numai mesterii populari o pot face.
Aceasta sarbatoare a mestesugurilor traditionale i-a reconfirmat pe cei mai valorosi creatori, carora le-au fost oferite diplome, iar publicul si-a completat colectiile de arta populara, contra unor sume destul de modeste.

Cele mai citite

România și Ungaria comparate în raportul Eurostat: Producție industrială în favoarea noastră, dar țara vecină domină piața forței de muncă

În luna ianuarie 2025, Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, a publicat Monitorul Statistic European, care include o analiză a indicatorilor economici din...

Armistițiul între Israel și Hamas: Mii de palestinieni sărbătoresc în Gaza, dar durerile războiului persistă

După intrarea în vigoare a unui armistițiu între Israel și Hamas, mii de palestinieni s-au adunat pe străzile din Gaza pentru a sărbători sau...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...
Ultima oră
Pe aceeași temă