17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialBănăţenii iau cu asalt Seghedinul

Bănăţenii iau cu asalt Seghedinul

Seghedinul (Szeged) atrage turiştii din România şi din Serbia, dar şi din Macedonia.

Staţiunile din Ungaria de Est continuă să îi atragă pe turiştii români, ca un magnet. Motivele pentru care ei aleg să îşi petreacă vacanţele în locuri precum Jula ori Slobozia Haiducilor sunt multiple. În primul rând, este vorba de infrastructura bună. Apoi, este vorba de serviciile de calitate şi de preţurile rezonabile. Nu în ultimul rând, contează şi publicitatea pe care ungurii o fac staţiunilor lor.

În perioadă de criză, Ungaria şi-a continuat investiţiile în turism, iar acum atrage turiştii din întreaga Europă. Cel mai mare aquaparc din Europa de Sud-Est a fost inaugurat în urmă cu un an la Szeged şi a fost gândit nu numai pentru cetăţenii maghiari, ci şi pentru cei din România şi Serbia, dornici de distracţie. Deşi centrul spa a costat peste 35 de milioane de euro, preţurile practicate nu sunt exagerate. Capacitatea aquacentrului este de 3.000 de pesoane.

Lecţia ungurească de turism

În timp ce în România autorităţile au construit parcuri în sate şi săli de sport în comune cu foarte puţini copii, în Ungaria au investit în turism. În cadrul unui proiect european, la Szeged, la doar 100 de kilomteri de Arad sau Timişoara, a fost inaugurat în urmă cu un an cel mai mare aquaparc din Europa de Sud-Est. Investiţia aparţine în proporţie de 80% municipalităţii din Szeged şi a fost gândită pentru a atrage turiştii din România şi Serbia. Şi pentru că este perioadă de criză, preţurile practicate sunt oarecum normale, pentru serviciile oferite.

Pentru români, oraşul maghiar Szeged nu mai reprezintă o necunoscută, deoarece foarte mulţi au venit aici ani la rând, la cumpărături, deoarece preţurile din magazinele ungureşti erau mult mai atrăgătoare decât cele din magazinele româneşti, iar ofertele înainte de sărbători erau foarte apreciate. Acum, românii din apropierea graniţei cu Ungaria nu mai practică turismul de portbagaj, dar au ales să vină pentru relaxare în oraşul pe care îl cunosc foarte bine. Aquapolis Szeged se găseşte la un sfert de oră cu maşina de la graniţa Ungariei cu România, dar şi cu Serbia şi este cel mai modern centru spa şi de relaxare din Ungaria. Acesta este funcţional tot timpul anului şi are bazine în suprafaţă de 4.400 de metri pătraţi, dar şi cel mai lung tobogan cu apă din Europa. Cele mai atractive sunt toboganele uriaşe, închise, cu lungimea de 223 metri şi 272 metri, ce pornesc de la înălţimea de 30 metri. „Accesul se face cu liftul, înălţimea toboganelor fiind aproximativ cât a unui bloc cu zece etaje. De la nivelul galeriei, pornesc alte şapte tobogane deschise, iar lungimea lor este de aproximativ 1.000 de metri. La ştrand sunt bazine de înot, piscine, bazine de revelaţie cât şi pentru copii. Pentru copii cu vârsta de până la şase ani este amenajat un spaţiu de bazine cu adâncime mică, iar cei mai mari sunt aşteptaţi de un labirint şi o casă de joc cu patru etaje”, spune unul dintre turiştii care şi-a petrecut Paştele la Seghedin şi are doreşte să revină de 1 Mai. Pentru relaxare a fost construită o zonă de relaxare specială fără zgomote, „wellness domol”, unde accesul este permis celor cu vârste de peste 16 ani. Aici sunt bazine şi jacuzzi, saună finlandeză, saună infra, cabină cu aburi romană, cabină salină, cabină cu arome şi saună externă cu buşteni. În cadrul aquacentrului, în sectorul medicinal, unic în Ungaria funcţionează „spitalul de zi”, cu 14 camere cu pat dublu şi cu baie separată. Bolnavii vin la tratamente unde beneficiază de medici de specialitate, care pentru cetăţenii din Ungaria sunt subvenţionate de Casa de Asigurări Sociale. Pe două nivele de terapie sunt spaţii pentru gimnastică individuală, camere de fizioterapie, spaţiu special amenajat pentru hidromasaje subacvatice, baie carbogazoasă, baie la cadă cu apă medicinală, camere pentru etanşare cu nămol, bazin pentru gimnastică subacvatică în grup, bazin cu apă medicinală, baie cu greutăţi, săli pentru masaje şi sală pentru gimnastică medicală.

Preţuri pentru toate buzunarele

Preţurile la Aquapolis Szeged nu sunt exorbitante. Astfel, în week-end şi în zilele de sărbători legale din Ungaria, dar şi din România, biletul pentru o zi întreagă pentru adulţi costă 4.200 de forinţi (63 de lei), pentru tineri între 12 şi 23 de ani, 2.300 de forinţi (35 de lei), iar pentru pensionari şi copii între 4 şi 12 ani, 2.100 de forinţi (32 de lei). Turiştii pot cumpăra bilete pentru dimineaţă, între orele 9.00 şi 13.00 sau pentru după-amiaza, între 16.00 şi 20.00. În zilele lucrătoare, preţurile sunt mai mici. Complexul se deschide la ora 10.00 când doar piscinele wellness sunt disponibile, iar de la ora 12.00 publicul are acces la tobogane. Astfel, o zi întreagă pentru adulţi costă 2.850 de forinţi (43 de lei), pentru pensionari şi copii cu vârste între 4 şi 12 ani, 1450 de forinţi (22 de lei), iar pentru tineri între 12 şi 23 de ani, 2.400 de forinţi (36 de lei). În fiecare noapte de marţi, complexul este deschis până la ora 24.00, când un bilet pentru patru ore costă 2.250 forinţi (34 de lei).

Pentru cei dornici de relaxare, sunt recomandate masajele speciale. Astfel, un masaj de 50 de minute cu ciocolată costă 8.500 de forinţi (127 de lei) şi este cel mai scump. Un masaj cu miere, cu cafea sau struguri, de 50 de minute, costă 8.000 de forinţi (120 de lei). Sunt practicate băi aromatice pentru eliminarea stresului, băi cu vin roşu, băi Cleopatra de 20 de minute, cu 4.500 de forinţi (67 de lei). La mare căutare sunt pachetele spa pentru două persoane. De exemplu, „Vis dulce în doi” care durează o oră şi jumătate şi constă în băi în cadă, masaj pentru perechi, relaxare pe pat de apă, fructe, un pahar de şampanie sau de vin roşu costă 33.000 de forinţi (492 de lei). „O oră romantică”, care durează o oră şi constă în masaj pentru perechi, relaxare pe pat de apă şi fructe, costă doar 26.000 de forinţi (387 de lei).  Text Box:

Românii apelează şi la tratamente medicale

Românii vin în număr mare la Aquapolis, la Szeged şi se distrează la piscine. Mulţi sunt cei care apelează şi la tratamente medicale, contra-cost, dar şi la cele de înfrumuseţare sau relaxare.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă