21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBan Ki-moon vizitează zona sinistrată din jurul centralei de la Fukushima

Ban Ki-moon vizitează zona sinistrată din jurul centralei de la Fukushima

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a exprimat luni solidaritatea Naţiunilor Unite cu Japonia, afectată de un cutremur urmat de tsunami şi o catastrofă nucleară, şi a încurajat persoanele sinistrate să „reziste”, relatează AFP, scrie Mediafax.

 

Ban Ki-moon este unul dintre oficialii străini cu cel mai înalt rang care se duce în apropierea centralei Fukushima Daiichi, grav avariată, la 11 martie, de un tsunami de 14 metri.

„Am venit aici pentru a-mi exprima solidaritatea, solidaritatea ONU, cu autorităţile de la Fukushima şi, mai ales, cu persoanele afectate din prefectură”, i-a spus secretarul general al ONU guvernatorului regiunii, Yuhei Sato.

„Acest accident de la centrala nucleară Fukushima Daiichi ne-a învăţat o lecţie importantă”, a declarat el. „Trebuie să reflectăm cu atenţie, pentru a ne ameliora securitatea şi instrumentele cu care să răspundem la astfel de urgenţe”.

Aproximativ 85.000 de persoane au părăsit împrejurimile centralei, după declanşarea celei mai grave catastrofe nucleare de la cea de la Cernobîl, în urmă cu 25 de ani.

Împrteună cu soţia sa, Ban Ki-moon a vizitat un centru pentru refugiaţi, unde trăiesc, în condiţii precare, de cinci luni, peste 300 de evacuaţi, provenind, în mare parte, din oraşul Minamisoma şi din zona interzisă, care se întinde pe o rază de 20 de kilometri în jurul instalaţiei atomice.

„Trebuie să rezistaţi”, le-a spus el, în japoneză, sinistraţilor.

Ban Ki-moon, sosit duminică în Japonia, a vizitat, ulterior, liceul din oraşul Fukushima. „Lumea întreagă şi ONU vă susţin”, a declarat el, în faţa a aproximativ 100 de adolescenţi.

Secretarul general al ONU urma să viziteze şi plaja devastată de la Haragama, în oraşul Soma, la aproximativ 40 de kilometri nord de centrala avariată.

În timpul întâlnirii sale Ban Ki-moon, guvernatorul prefecturii Fukushima a cerut cooperarea organizaţiei internaţionale.

„Cinci luni au trecut de la catastrofă, iar populaţia locală face toate eforturile pentru a construi o nouă Fukushima”, a declarat Sato. „Aş vrea să vă cer, domnule secretar general, dar şi ONU, să vă amintiţi de Fukushima şi să cooperaţi cu noi”, a adăugat el.

Ban Ki-moon urma să se întâlnească, mai târziu, la Tokyo, cu premierul japonez, Naoto Kan, şi cu ministrul Afacerilor Externe, Takeaki Matsumoto.

După vizita în Japonia, secretarul general al ONU urmează să viziteze, marţi, Coreea de Sud, ţara sa de origine.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă