Campania mediatică furibundă dusă, în aceste zile, împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, era previzibilă.
Cine știe cât de puternice, corupte și lipsite de scrupule sunt grupurile de interese din Sănătate nu se miră că tehnocratul (specie demonizată de televiziunile Mafiei) este linșat de indivizi fără scrupule, care fac bani frumoși de pe urma fricii sistemului ticăloșit că-și poate pierde dreptul de a sifona anual sume colosale din sistemul sanitar.
Acum un an, aceiași indivizi insistau ca răniții de la Colectiv să nu fie duși în străinătate, pentru că spitalele din România au tot ce le trebuie. Adevărul este că aveau multe. În special bacterii, care le-au luat victimelor și ultima șansă de supraviețuire. Pentru „băieții defecți“ din Sănătate viețile acelor tineri nu au contat. Niciodată viețile pacienților nu contează pentru ei.
Singura lor teamă este ca nu cumva tratarea românilor în străinătate să devină o obișnuință, ceea ce ar însemna o diminuare drastică a resurselor financiare ce pot fi sifonate.
Pentru a convinge opinia publică că răniții de la Colectiv trebuie tratați în țară, „băieții defecți“ invocau existența secției de la Spitalul Floreasca din Capitală, care, ulterior, s-a dovedit că era echipată cu aparatură anti-îmbătrânire, inutilă pentru a salva viețile marilor arși.
De câteva zile a izbucnit, ca la un semn, scandalul transplanturilor pulmonare. „Băieții defecți“ reacționează la fel. Strigă ca din gură de șarpe că se pot face transplanturi în România, îl amenință pe Vlad Voiculescu că îl dă pe mâna Justiției pentru trafic de organe, scot panglici patriotarde pe gură, acuzând că „plămânii românilor sunt duși în străinătate“. Câtă mizerie!…
Transformarea lui Vlad Voiculescu într-o țintă a „băieților defecți“ din Sănătate nu este surprinzătoare. Cu atât mai mult cu cât Guvernul a modificat Legea 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătății, lovind năprasnic în interesele nelegitime. Noua legislație sparge monopolul celor care pot concura pentru posturile de directori de spitale. De acum încolo, la ele vor putea participa și persoane din afara sistemului sanitar.
Politizarea conducerii spitalelor este combătută, managerii nu vor mai putea ocupa funcții într-un partid politic. Nepotismele sunt luate în vizor, ca și conflictele de interese. Rudele până la gradul IV ale managerului unui spital nu vor mai putea deține părți sociale la societăți comerciale sau alte organizații care au legături patrimoniale cu spitalul sau cu serviciile de ambulanță. Influența industriei pharma asupra cadrelor medicale este mult limitată, deoarece activitatea didactică sau de cercetare științifică finanțată de furnizori ai spitalului va fi interzisă.
În scandalul transplanturilor pulmonare, Vlad Voiculescu acuză un lucru devenit evident după tragedia de la Colectiv: sistemul sanitar autohton nu este pregătit. Are specialiști, dar condițiile din spitale sunt improprii, mai ales pentru îngrijirea post-operatorie a pacienților. De aceea Ministerul Sănătății preferă să plătească 120.000 de euro pentru fiecare pacient căruia i se transplantează un plămân în străinătate, în loc să aloce 70-80.000 de euro pentru un transplant efectuat aici.
Decizia este firească. Dincolo de calitatea actului medical, net superioară în străinătate, cel puțin ai certitudinea că cei 120.000 de euro nu sunt furați. Dacă s-ar aloca bani pentru transplanturi efectuate în țară, cu siguranță o parte din acești bani ar dispărea în buzunare ilicite.
Ministrul Sănătății acuză și faptul că singurul centru de transplant pulmonar din România, existent la Spitalul „Sfânta Maria“ din București, a fost acreditat de către Agenția Națională pentru Transplant (ANT) în martie 2016, în urma unor presiuni politice, în baza unei documentații întocmite de „un asistent medical de la Timișoara“ și fără ca unitatea spitalicească că aibă compartiment de pneumologie, în care pacienții să fie îngrijiți post-operatoriu. În condițiile astea, dvs. ați fi de acord să vi se transplanteze un plămân la Spitalul „Sf. Maria“?
Ca și cum nu era suficient, Corpul de Control al Ministerului Sănătății a găsit o serie de nereguli la Agenția Națională de Transplant (ANT) și la patru spitale. Pentru că există suspiciuni în legătură cu cheltuirea banilor publici, vor fi întocmite sesizări privind posibile fapte penale, pentru fals și uz de fals, dar și sesizări la Agenția Națională de Integritate pentru conflict de interese și incompatibilitate.
E limpede de ce reprezentanții sistemului au declanșat războiul total împotriva lui Vlad Voiculescu. E clar de ce conducerea Spitalului „Sfânta Maria“ amenință cu sesizarea DIICOT pentru un presupus… trafic de organe la nivel înalt. Halucinant! E evident de ce Narcis Copcă, managerul Spitalului „Sfânta Maria“, îl atacă pe Vlad Voiculescu în cel mai pur stil vadimist, cu discursuri emoțional-naționaliste: „Nu poți să iei plămânii unei țări, să-i trimiți alteia, iar celei mai amărâte să-i blochezi și dreptul de a se trata singură (…). Eu, ca manager, sunt în poziția militarului căruia i se ordonă să tragă în propriii concetățeni. Dar eu refuz ordinul domnului ministru, care îmi este superior, dar care îmi spune să trag în pacienți, să omor români! Nu voi face asta, mai bine îmi dau demisia. Refuz ordinul unui ministru care îmi spune să omor români!“. Absolut jenant…