România se afirmă din nou pe podiumul internaţional al scrimei, prin succesul meritoriu obţinut de echipa masculină de sabie la Campionatele Mondiale de la Budapesta.
După argintul olimpic cucerit la Olimpiada din 2012, băieţii noştri au repetat performanţa anul acesta, în Ungaria, triumf cu atât mai important cu cât lotul antrenat de Mihai Covaliu l-a păstrat din cvartetul medaliat la Londra doar pe Tiberiu Dolniceanu, vârf de lance al unei echipe completate cu trei debutanţi: Alin Badea, Ciprian Gălăţanu şi Iulian Teodosiu.
Devenit campion european în luna iunie, Tiberiu Dolniceanu a deschis seria dublului succes prin bronzul obţinut la individual încă de miercuri, când a fost învins în semifinale de rusul Veniamin Reşetnikov, cu 15-10. „Se putea şi aurul“, spunea sabrerul român, crispat din cauza durerilor la gleznă care l-au urmărit pe tot parcursul duelului.
Sâmbătă seară a sosit însă momentul obţinerii unei medalii mai strălucitoare, atât pentru Dolniceanu, cât şi pentru întreaga echipă masculină a României. Calificaţi în finala mondială, după o confruntare câştigată în faţa bieloruşilor pe muchie de sabie, scor 45-44, băieţii noştri au dat piept cu echipa Rusiei, campioana lumii şi deţinătoarea aurului la ultimele două ediţii ale Campionatului Mondial.
În primul meci al serii, Dolniceanu l-a reîntâlnit pe cel care i-a curmat parcursul pe tabloul individual, însă de data aceasta Reşetnikov a fost învins cu 5-1. A urmat apoi o răzbunare cruntă a ruşilor, care şi-au adjudecat următoarele patru partide: Alin Badea – Nikolai Kovalev, 3-5; Ciprian Gălăţanu – Alexei Iakimenko, 1-6; Badea – Reşetnikov, 5-8; Dolniceanu – Iakimenko, 3-5. La scorul general de 4-1 şi la o singură înfrângere de ratarea aurului mondial, România a obţinut o nouă victorie prin mezinul lotului, Iulian Teodosiu, care a debutat cu brio pentru lotul naţional, impunându-se în faţa lui Nikolai Kovalev cu 7-5.
În următoarea încleştare, Alin Badea a prelungit emoţiile lotului naţional, remizând la 5 cu Iakimenko, dar Reşetnikov a retezat din nou avântul românilor, după o victorie cu 5-4 în faţă lui Teodosiu, deznodământ ce avea să aducă al treilea aur mondial consecutiv pentru delegaţia Rusiei. În ultima confruntare a finalei, Dolniceanu a remizat sec, la 5, cu Kovalev şi a încheiat onorabil o finală ce aduce României medalia de argint şi locul 2 pe podiumul mondial la sabie, alături de bronzul cucerit de Tiberiu, la individual.