12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialBadea:Intenţia Spaniei de a restricţiona piaţa muncii, măsură protecţionistă,nu se aplică retroactiv

Badea:Intenţia Spaniei de a restricţiona piaţa muncii, măsură protecţionistă,nu se aplică retroactiv

Senatorul PDL Viorel Badea precizează, marţi, într-un comunicat, că, din informaţiile disponibile, intenţia Spaniei de a restricţiona piaţa muncii pentru români reprezintă o măsură protecţionistă, vizând acordarea permiselor de muncă pentru cei ce vor dori să lucreze de acum înainte în această ţară, scrie Mediafax.

Viorel Badea, preşedinte al Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senat, menţionează, referitor la informaţia potrivit căreia Spania va restricţiona piaţa muncii pentru români din cauza şomajului aflat în creştere, că, în urma unor discuţii purtate cu oficiali din Comisia Europeană, a rezultat că, până în acest moment, nu s-a emis nicio notificare care să oficializeze implementarea unei măsuri restrictive la acest nivel.

“Din informaţiile disponibile, putem spune că intenţia oficialilor spanioli reprezintă o măsură protecţionistă care vizează acordarea permiselor de muncă pentru românii ce vor dori să lucreze de acum înainte în Spania, neaplicabilă retroactiv, neafectându-i pe cei peste 900.000 care au deja un loc de muncă în Spania”, subliniază Badea.

De asemenea, el susţine că sunt foarte multe domenii de activitate atât în Spania, cât şi în Italia, Franţa sau Germania “care nu pot funcţiona eficient pentru statul de reşedinţă în condiţiile în care s-ar renunţa la profesionalismul, seriozitatea şi perseverenţa lucrătorilor români”.

“O eventuală măsură de restricţionare masivă pe piaţa muncii pentru conaţionalii noştri ar putea afecta structural economiile statelor în care aceştia trăiesc şi muncesc”, mai spune senatorul PDL.

Guvernul spaniol are intenţia de a impune restricţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii români, însă nu a stabilit data de la care va fi valabilă această măsură, a comunicat, marţi, pentru MEDIAFAX, ambasada Spaniei la Bucureşti, adăugând că decizia nu va afecta românii rezidenţi în Peninsula Iberică.

“Guvernul spaniol are intenţia de a adopta această măsură, însă nu a stabilit încă data”, a precizat ambasada Spaniei la Bucureşti.

Potrivit sursei citate, “va fi vorba despre o măsură de tip tehnic şi care nu va fi retroactivă”. “Cu alte cuvinte, ea nu va afecta cetăţenii români care sunt deja rezidenţi în Spania”, conchide ambasada.

Spania nu a făcut nicio notificare oficială la CE privind restricţionarea accesului românilor pe piaţa muncii, fiind vorba doar de o intenţie, iar o astfel de decizie ar trebui fundamentată ca urmare a unor schimbări radicale pe piaţa muncii, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al MMFPS.

Toţi cei 861.584 de români care muncesc acum oficial în Spania trebuie să ştie că nu sunt vizaţi şi că eventualele măsuri pe care oficialii spanioli le-ar putea lua nu se aplică în cazul lor, a precizat Ioana Şanta.

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, va merge, miercuri, la Bruxelles, unde va discuta cu experţii de la Comisia Europeană despre piaţa muncii în spaţiul comunitar.

Spania va restricţiona piaţa muncii pentru români, din cauza şomajului aflat în creştere, potrivit unor surse comunitare citate de RFI, postul menţionând că decizia va fi luată până la sfârşitul săptămânii, când Bruxelles-ul şi capitatele europene vor fi notificate în acest sens. Aceasta este prin urmare o măsură strict protecţionistă care vizează România întrucât mulţi cetăţeni români lucrează acum în Spania. Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii şi Imigraţiei în Spania, la sfârşitul lui 2010 aproximativ 850 de mii de români locuiau în această ţară. Măsura nu îi va afecta însă pe românii care au deja un loc de muncă legal în Spania, deoarece nu se aplică retroactiv. Românii care vor dori să lucreze însă de acum înainte în Spania vor fi nevoiţi să ceară un permis de muncă. Închiderea pieţei muncii poate fi făcută de manieră sectorială, ceea ce înseamnă că unele sectoare de activitate ar putea rămâne mai departe accesibile românilor, menţionează RFI.

Cele mai citite

MAE: Unul din cele două grupuri de români blocați în Aeroportul din Dubai a ajuns acasă

Unul dintre cele două grupuri de cetăţeni români blocaţi în Aeroportul Internaţional Dubai a revenit în ţară, joi, cu o cursă care a operat...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

România va primi gaze din Qatar, ca alternativă la gazele din Azerbaidjan

România va primi gaz natural lichefiat din Qatar, ca alternativă la producția autohtonă și la gazele pe care România le va primi din Azerbaidjan. Acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă