8 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSpecialBaconschi: Ar fi ridicol să replicăm ironiilor din Les Guignols; satira îşi...

Baconschi: Ar fi ridicol să replicăm ironiilor din Les Guignols; satira îşi are rostul său

Ministrul Teodor Baconschi a declarat, duminică, agenţiei Mediafax, că nu va replica la ironiile din emisiunea TV “Les Guignoles de l’Info” la adresa românilor, pentru că ar fi “ridicol”.

Pentru cine cunoaşte Franţa, Les Guignols este probabil cea mai corozivă emisiune TV de satiră. A replica la ironiile Guignolilor ar fi ridicol. Este ca şi cum cineva ar da comunicate de condamnare a imaginilor retuşate ale Caţavencilor. Satira îşi are rostul ei într-o societate liberă şi o practicăm şi noi cu destulă voluptate”, a spus, ministrul de Externe, întrebat ce reacţie are diplomaţia română faţă de umilirea românilor în emisiunea “Les Guignols de l’Info”.

Baconschi a mai spus că aceia care au urmărit atent emisiunea au putut observa că “nu românii erau obiectul satirei, ci doi comentatori sportivi francezi, cunoscuţi pentru accente xenofobe şi care cu ceva vreme în urmă se făcuseră vinovaţi de remarce antisemite”.

Păpuşile care reduceau, fictiv, imaginea românilor la nişte clişee jenante nu proferau o batjocură la adresa României, ci caricaturizau xenofobia. Nu avem aşadar de ce să replicăm Guignolilor, dar rămânem vigilenţi şi vom protesta energic de fiecare dată când imaginea României va fi afectată prin eventuale declaraţii oficiale. În rest, nu le putem cere altor state democratice să limiteze libertatea presei”, a mai declarat, şeful diplomaţiei.

O emisiune umoristică din Franţa i-a prezentat pe români ca păduchioşi, nespălaţi şi cerşetori, marţi, înainte de meciul dintre reprezentativa franceză şi cea a României, disputat pe Arena Naţională, scor 0-0, în preliminariile Campionatului European din 2012.

Nu e prima dată când parodiştii francezi ridicularizează România. În urmă cu cinci luni, pe 16 aprilie, Jonathan Lambert, un cunoscut umorist francez, a reinterpretat “salutul românesc” în cadrul emisiunii emisiunii tv “On n’est pas couchés”, transmisă de postul de televiziune France 2, la o oră de maximă audienţă. Privirea umilă, palma întinsă şi tonul rugător au fost elementele prin care Jonatahan Lambert a ilustrat salutul românesc, unul care părea a fi mai degrabă a unui cerşetor oarecare. Gestul francezului a iscat dezbateri aprinse în rândul opiniei publice din cele două ţări, care a catalogat “reinterpretarea” ca fiind defăimătoare pentru poporul român.

Cele mai citite

nu toți decidenții noștri sunt de acord ca pistolarii ANAF să intre în acțiune

Deocamdată doar ficțional, dar vorbim aici de o ficțiune bazată pe informație reală. Cea mai tulburătoare veste din lumea fiscală nu ține de...
00:00:58

Avertisment ONU: Generarea de deșeuri dăunătoare și daunele vor crește

Deșeurile produse de public vor crește până în 2050, provocând daune de sute de miliarde de dolari prin pierderea biodiversității, schimbările climatice și poluarea...

Statul eşuat se vede altfel din balconul Palatului Cotroceni

Zilele trecute am aruncat un ochi pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, cu gândul să aflu ce mai face preşedintele pentru țară. Habar nu am...
Ultima oră
Pe aceeași temă