26 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialBacauanii, secerati de arsita

Bacauanii, secerati de arsita

Temperaturile din aceste zile sunt cu multe grade peste media perioadei, iar acest lucru il resimte aproape fiecare dintre noi. Vremea ne da de stire, inca o data, ca pare sa se fi dat peste cap. Meteorologii bacauani nu dau deloc vesti bune in ce priveste temperatura de afara in zilele care urmeaza. Pana la sfarsitul acestei saptamani, vremea se va mentine la fel de dogoritoare. Cei mai afectati sunt suferinzii de inima si persoanele in varsta, din randul carora temperaturile ridicate au trimis deja cateva sute de persoane la serviciul de urgente al spitalelor. Temporar, am scapat de inundatii, dar am intrat in plina arsita.

Asalt la serviciile de urgenta

Serviciile de urgenta ale spitalelor din judetul Bacau au fost luate in aceste zile cu asalt de persoanele care au suferit diverse afectiuni din cauza caldurii toropitoare. „A fost o garda cumplita. Numai azi-noapte am avut 34 de cazuri. In timpul zilei, doar la cabinetul de medicina interna s-au inregistrat 80 de consultatii. Pe ansamblu, au fost examinati peste 120 de pacienti. Au venit cu patologie diversa, dar cei mai multi sunt cardiaci. Pe timpul zilei nu ies afara, dar nici nu-si iau tratamentul. Nu se prezinta la medicul de familie, astfel ca orice lucru amanat determina agravarea starii lor de sanatate”, ne-a declarat doctorita Elena Lamasanu, medicul sef al UPU. Canicula a determinat o avalansa de cazuri si la Spitalul de Pediatrie Bacau. „Predomina in continuare afectiunile respiratorii si neurologice, acestea din urma, manifestate prin stari convulsive, cu pierderea cunostintei”, ne-a declarat doctorita Aurelia Saga, director medical al Spitalului de Pediatrie.

Statul in soare timp indelungat poate fi fatal

Dar calvarul pentru cardiaci este abia la inceput. Zile de canicula vor veni multe de acum incolo, astfel ca este vital ca persoanele care sufera de o afectiune cardiovasculara sa respecte un regim de viata adecvat. „Stresul termic, mai ales brutal instalat, este un factor de risc de care trebuie sa tinem seama in aceasta perioada caniculara. Un consum adecvat de lichide, adica minimum doi litri si jumatate-trei pe zi, evitarea expunerii intempestive la soare si a efortului excesiv ne pot proteja de urmari neplacute, pentru varstnici, in unele cazuri, fatale. Controlul medical mai sustinut in aceasta perioada si respectarea terapiei medicale sunt factori de ajutor in depasirea cu bine a verii toride. Nu sunt lipsite de importanta nici minimele gesturi ca purtatul palariei si a umbrelei de soare, care nu au nimic comun cu comportamentul desuet pe care multi il acuza”, precizeaza doctorul Radu Grigoriu. „Parintii trebuie sa evite expunerea indelungata in soare intre orele 10.00 si 16.00 a copiilor. De asemenea, trebuie sa-i hidrateze eficient, sa le dea sa bea cel putin doi litri de lichid pe zi”, recomanda si medicul Aurelia Saga.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă